De joods-bijbelse traditie spreekt zich uit voor een vaccinatieplicht

Opinie
Vaccinatie al dan niet verplicht stellen is een politiek vraagstuk geworden. De joods-bijbelse traditie stimuleert een vaccinatieplicht, zeker gezien de dodelijke consequenties van het virus, schrijft opperrabbijn Raphael Evers.
Raphael Evers • opperrabijn
maandag 2 augustus 2021 om 19:51 aangepast 14:33
Bijbelse geboden drukken volgens rabbijn Maimonides (beeld) barmhartigheid uit en leiden tot het leven.
Bijbelse geboden drukken volgens rabbijn Maimonides (beeld) barmhartigheid uit en leiden tot het leven. beeld istock / Carlos Sanchez

Vaccinatie al dan niet verplicht stellen is een politiek vraagstuk geworden. Veel deskundigen stellen dat het coronavirus ingedamd wordt als iedereen zich laat vaccineren. Een vaccinatie beschermt niet alleen onszelf, maar ook de mensen om ons heen. Zo krijgen we onze bewegingsvrijheid terug. Maar moeten we niet iedereen verplichten mee te doen gezien de positieve consequenties voor iedereen?

Verplichte vaccinatie ligt heel gevoelig. Het past mij niet inbreuk te maken op de privé-geloofssfeer van mensen die er een andere interpretatie van de Bijbel op na houden dan ikzelf. Niettemin mag ik niet zwijgen nu de joods-bijbelse traditie zich volgens mij uitspreekt voor een vaccinatieplicht, zeker gezien de mogelijk dodelijke consequenties van ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waddenzee rechten geven? Minister Van der Wal gooit het idee met twijfelachtige argumenten overboord

De Waddenzee zou volgens Laura Burgers beter beschermd zijn door haar erkenning te geven als zelfstandige rechtspersoonlijkheid. In onder andere Spanje, Oeganda en Ecuador blijkt dat het helpt.

Afbeelding

De herdenking van de Watersnoodramp in 1953 is een uitgelezen moment om te leren van de geschiedenis

De herdenking van de Watersnoodramp is een goed moment om te leren van de geschiedenis, schrijft Lotte Jensen, auteur van Wij en het water. We hebben niet alleen een alerte overheid nodig. Burgens zijn zelf ook aan zet.

Afbeelding

Zijn mensen bang voor een nieuwe watersnoodramp? 'Ik denk niet dat het helemaal te voorkomen is'

Zeventig jaar geleden vond de Watersnoodramp plaats. Door klimaatverandering het aantal overstromingen alleen maar toe. Moeten we bang zijn voor een nieuwe watersnoodramp?

Afbeelding

De twijfelachtige erfenis van Charles Darwins racisme, dat benoemd moet worden in de geschiedenisboeken

Darwin wordt geprezen als de geniale grondlegger van de moderne biologie. Het zou echter passender zijn om naar hem te verwijzen als de notoire aanstichter van het wetenschappelijk racisme, vindt Ard Jan Biemond.

Afbeelding

Nederland is slecht in het oprichten van succesvolle start-ups. Hoe komt dat?

Iets nieuws bedenken, lukt Nederlandse ondernemers wel. Om er zakelijk een succes van te maken is veel moeilijker, merkt Peter de Waard. Dat bewijst nu ook Lightyear.

Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.