Arbeiders in kledingfabrieken van Primark, Nike en H&M wachten nog altijd op hun loon

Opinie
Modeketen H&M benadrukt te controleren of leveranciers in Azië hun werknemers correct uitbetalen maar, medewerkers van verschillende Aziatische kledingfabrieken die in opdracht van onder andere Primark, Nike en H&M produceren, wachten nog altijd op een deel van hun loon dat niet is uitbetaald tijdens de coronapandemie.
Suzanna de Vries
maandag 19 juli 2021 om 02:00
Afbeelding
beeld anp

Dat zegt de Schone Kleren Campagne, die zich inzet voor een transparante kledingindustrie met een eerlijk loon (SKC).

Sinds de coronacrisis is het loon van veel werknemers gedaald of zijn werknemers hun werk verloren zonder daar compensatie voor te krijgen. Verschillende kledingmerken maken al decennialang winst op basis van lage lonen en uitbestede verantwoordelijkheid zonder bij te dragen aan sociale bescherming.

Volgens de SKC doen Primark, Nike en H&M te weinig aan de omstandigheden van arbeiders in kledingfabrieken. Uit onderzoek van de organisatie in Bangladesh, Cambodja, India, Indonesië, Myanmar, Pakistan en Sri Lanka blijkt dat tussen de 2,7 en 4,9 miljard aan verschuldigde salarissen niet zijn uitbetaald.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook de Amerikaanse president Biden kan vrede in Jemen niet herstellen. Hoe moet het verder?

Een bemiddelingspoging van de Verenigde Naties in Jemen is vastgelopen. De bevolking is er, zoals in de hele oorlog, het slachtoffer van, schrijft Johan Buwalda.

Afbeelding

We hebben morele moed nodig om de wereld te verbeteren

Laten we dichtbij huis moreel moedig zijn, schrijft tekstschrijver Theanne Boer. ‘Een managementfunctie in de zorg weigeren omdat je met je handen aan het bed wilt staan, is ook morele ambitie.’

Afbeelding

Hoed u voor machtspolitiek door een classis of synode. ‘Verander spelregels van het gereformeerd kerkrecht niet’

Er gaat een wissel om als gereformeerde kerken op regionaal of landelijk niveau ruimte krijgen kerkenraadsleden te schorsen en af te zetten. Dat bedreigt de Christelijke Gereformeerde Kerken, waarschuwt Ernst Leeftink.

Afbeelding

De mens achter de beleidstaal: wat we kunnen leren van vluchtelingenromans

We worden meegetrokken in een woordenbrij van begrippen als aanmeldcentrum, opvanglocaties en statushouders. Die doen vergeten dat achter deze bureaucratische taal de verhalen van mensen schuilgaan, schrijft Rien Fraanje.

Afbeelding

In Engeland regent het rechtszaken over gender. Laten we eerst daarvan leren

Voor ingrijpende medische behandelingen is eerst sluitend wetenschappelijk bewijs van veiligheid en effect nodig en vervolgens een adequate medische diagnose, vindt huisarts Gerrit Roorda.

Afbeelding

Goede seksuele vorming op school bestaat uit meer dan lessen

De grote uitdaging rondom seksuele vorming in het onderwijs ligt op een ander vlak, schrijven Sebastiaan en Wietske Kruyswijk. Hóé geef je die een plek binnen het bomvolle onderwijs?