Vakantie is welkom, maar dagelijkse rust en ontspanning nog meer

Analyse
In een paar decennia is vakantie een vast onderdeel van ons leven geworden. We werken hard, en we hebben het nodig (vinden we). Ofwel: hoe het spreken over ‘code rood’ opnieuw ons mooie (voor)uitzicht verpest.
Gerard Beverdam
vrijdag 16 juli 2021 om 16:49
Gerard Beverdam
Gerard Beverdam beeld Dick Vos

Code rood. Dát was de belangrijkste angst van veel Nederlanders, toen de aantallen coronabesmettingen plots weer toenamen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) waarschuwde voor een tegenvallend Europees reisadvies. Zijn collega Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) vulde aan: ‘Ik weet ook wat het betekent voor de mensen. En dat als je je vakantiegeld hebt gekregen of even hebt gespaard, dat je er even op uit wilt in je eigen land of natuurlijk elders.’ Dat in juni de 27 EU-landen juist afspraken dat volledig gevaccineerden deze zomer vrij zouden moeten kunnen reizen binnen de Unie – zonder tests en quarantaine – bleef onbesproken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.

Afbeelding

Maak Oekraïne spontaan NAVO-lid

OekraÏne vecht niet alleen voor de veiligheid van eigen land en burgers, maar ook voor andere landen aan de grens van Rusland en zelfs voor het Westen en de vrijheid van democratie (Nederlands Dagblad, 15 november).

Afbeelding

Aan de kerkorde ken je de kerk: waarom slechts één zonde haarscherp aanwijzen?

Het belijden van de kerk staat ter discussie, geeft Pieter Pel als reden om niet mee te willen ‘in de plurale gemeenschap’ van een nieuwe gereformeerde fusiekerk.

Afbeelding

Zijn grote, dure cadeaus echt noodzakelijk met Sinterklaas, of moet de herinnering voorop staan?

De commercie is er op gericht dat cadeaus altijd mooi, lux en groot moeten zijn. Dat is een misvatting, zeker als relaties of onderlinge verhoudingen onder druk staan, stelt therapeut Annewieke van Eijsden.