Uitspraak van Israëlisch Hooggerechtshof kan het begin zijn van iets goeds voor Messiasbelijdende Joden

Opinie
Betekent een recente uitspraak van het Israëlische Hooggerechtshof een positieve doorbraak voor de in dat land wonende Messiasbelijdende Joden? Dat hopen de Joden in Israël die belijden dat Jezus hun gekomen Messias is.
Aad Kamsteeg • was buitenlandcommentator bij deze krant
woensdag 14 juli 2021 om 21:00
De voorzitter van de financiële commissie van het Israëlische parlement, Moshe Gafni, is een ultraorthodoxe Jood. Onder zijn leiding constateerde de commissie dat een Messiasbelijdende gemeente een controversiële organisatie is die Joden wil bekeren en geen belastingvoordeel verdient. Het Hooggerechtshof zette vorige maand een streep door dat oordeel.
De voorzitter van de financiële commissie van het Israëlische parlement, Moshe Gafni, is een ultraorthodoxe Jood. Onder zijn leiding constateerde de commissie dat een Messiasbelijdende gemeente een controversiële organisatie is die Joden wil bekeren en geen belastingvoordeel verdient. Het Hooggerechtshof zette vorige maand een streep door dat oordeel. beeld Epa/abir Sultan

Achtergrond van die hoop is dat de gemeente Tiferet Yeshua, wat ‘Glorie van Jezus’ betekent, een proces had aangespannen over de vraag of mensen die deze gemeente een gift willen geven, gebruik kunnen maken van fiscale aftrekbaarheid. Dat is een voordeel dat non-profitorganisaties in Israël hebben. Nee, zei de financiële commissie van het Israëlische parlement (Knesset) in oktober vorig jaar. Ja, oordeelde het Hooggerechtshof medio vorige maand, nadat het bestuur van de gemeente tegen de beslissing in beroep was gegaan.

In Israël wonen op z’n hoogst zo’n 20.000 Messiasbelijdende Joden, samenkomend in circa tachtig gemeenten. Zij maken niet meer dan 0,3 procent van de bevolking uit. Hun religieuze status is omstreden. Werden Joodse volgeli..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.