Verhoog drempel erfbelasting: ook nu al wordt erfbelasting op vrij grote schaal ontweken

Opinie
De vrijstelling die geldt voor het betalen van erfbelasting voor de kinderen, zou zo hoog moeten worden dat de langstlevende ouder niet zo snel te maken krijgt met een aanslag van deze belasting.
Jaap Cordia • jurist
maandag 12 juli 2021 om 02:00 aangepast 06:37
Als voor de grondslag voor de vrijstelling van erfbelasting wordt uitgegaan van de gemiddelde prijs van een woning, bespaart dat menigeen kopzorgen.
Als voor de grondslag voor de vrijstelling van erfbelasting wordt uitgegaan van de gemiddelde prijs van een woning, bespaart dat menigeen kopzorgen. beeld istock

Ouderenbond KBO-PCOB pleit voor een verlaging van de erfbelasting. Op het eerste gezicht lijkt dat pleidooi in strijd met een belangrijke pijler onder elk rechtvaardig belastingstelsel. Namelijk dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Begrijpelijk dus dat de hoofdredacteur van het ND stelling neemt tegen dat pleidooi. Hij pleit voor een verhoging van de erfbelasting (ND 30 juni). Maar op de onderbouwing van zijn stelling valt wel iets af te dingen. 

vrij gering

Zo is het nog maar de vraag of de meeste erfenissen zo klein zijn, dat die onder de belastingvrije drempel blijven. Het eigenwoningbezit in Nederland bedraagt circa 70 procent. Veel, zo niet nagenoeg..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

10.000 mensen die geloven in een kwaadaardige elite - maar niet iedere complotdenker is een extremist

100.000 mensen geloven in een 'kwaadaardige elite'. Dat is ongekend hoog. De overheid heeft hier voor een deel zelf aan bijgedragen, schrijft politicoloog Amy-Jane Gielen.

Afbeelding

De wolf blijft ons bezig houden: 'Rechtbank neemt risico's voor de overlevingskansen van de wolf'

Onlangs deed de rechtbank Midden-Nederland een opmerkelijke uitspraak met betrekking tot de wolf. Daarmee neemt de rechtbank onterechte risico's, schrijft Kaat Engel, actief binnen het natuurbeschermingsrecht.

Afbeelding

Ik ervaar de rijkdom van gebed om genezing. 'Er wordt gebeden zonder de vraag: En, is het al over?'

Gebed voor genezing heeft een veilige oefenplek nodig, schrijft predikant Sander Ris. 'De geur van zalfolie die in de vorm van een kruisje op mijn voorhoofd wordt gestreken blijft mij nog het meeste bij.'

Afbeelding

Ook een 'Stop-gesprek' met beschuldigde kan helpen om grensoverschrijdend gedrag te stoppen

De aanbevelingen van Mariëtte Hamer houden te weinig rekening met de positie van de beschuldigde, reageren twee experts. Bovendien mist haar instrumentarium een heel handige optie: het Stop-gesprek met een beschuldigde.

Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.