Verhoog drempel erfbelasting: ook nu al wordt erfbelasting op vrij grote schaal ontweken

Opinie
De vrijstelling die geldt voor het betalen van erfbelasting voor de kinderen, zou zo hoog moeten worden dat de langstlevende ouder niet zo snel te maken krijgt met een aanslag van deze belasting.
Jaap Cordia • jurist
maandag 12 juli 2021 om 02:00 aangepast 06:37
Als voor de grondslag voor de vrijstelling van erfbelasting wordt uitgegaan van de gemiddelde prijs van een woning, bespaart dat menigeen kopzorgen.
Als voor de grondslag voor de vrijstelling van erfbelasting wordt uitgegaan van de gemiddelde prijs van een woning, bespaart dat menigeen kopzorgen. beeld istock

Ouderenbond KBO-PCOB pleit voor een verlaging van de erfbelasting. Op het eerste gezicht lijkt dat pleidooi in strijd met een belangrijke pijler onder elk rechtvaardig belastingstelsel. Namelijk dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Begrijpelijk dus dat de hoofdredacteur van het ND stelling neemt tegen dat pleidooi. Hij pleit voor een verhoging van de erfbelasting (ND 30 juni). Maar op de onderbouwing van zijn stelling valt wel iets af te dingen. 

vrij gering

Zo is het nog maar de vraag of de meeste erfenissen zo klein zijn, dat die onder de belastingvrije drempel blijven. Het eigenwoningbezit in Nederland bedraagt circa 70 procent. Veel, zo niet nagenoeg..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.

Afbeelding

Liturgische momenten helpen om het besef te voeden dat we afhankelijk zijn van wat de aarde geeft

We moeten goed voor planten, dieren en het bodemleven zorgen, stelt Jan van der Stoep vandaag bij het aanvaarden van zijn ambt als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research.

Afbeelding

Waarom Sjirk Kuijper Twitter verlaat: ‘Het gaat pijn doen. Want weggaan is als stad en land verlaten’

Voormalig ND-hoofdredacteur Sjirk Kuijper verlaat Twitter. Maar dat wordt wel een offer, schrijft hij in een essay. ‘Ik aarzel, treuzel, stel het uit, en staar over m’n schouder naar wat ik achter me moet laten.’

Afbeelding

Ja, er is een opvangcrisis. Maar erken ook dat de instroom simpelweg hoog is

In het asielbeleid is naast een opvangcrisis ook sprake van een instroomcrisis, vindt CU-burgerlid Robbert-Jan van de Werken. ‘Zonder falend opvangbeleid is het een zeer ingewikkelde opgave om voor al deze mensen tijdig plek te vinden.’

Afbeelding

De intensieve landbouw is een veel te gemakkelijke zondebok van een zeer intensieve samenleving

Alles in dit land is intensief, waarom wordt alleen de intensieve landbouw aangekeken op de afname van biodiversiteit? Melkveehouder Ben Apeldoorn legt uit waarom hij efficiënt te werk gaat.