Calvijn en de vrouwelijke predikant

Ingezonden
Alko Driest, Groningen
maandag 28 juni 2021 om 02:00 aangepast 09:55
Johannes Calvijn
Johannes Calvijn beeld

Jurn de Vries schreef over Calvijn en de vrouwelijke predikant (ND, 17 juni). Is zijn beroep op Calvijn terecht? De Vries riep het beeld op dat Calvijn de visie van voorstanders van de vrouw in het ambt zou ondersteunen. Hij verwees naar zijn Institutie (boek IV, hoofdstuk X, paragraaf 31). Het is goed om van de hele paragraaf kennis te nemen. En of u dan tot dezelfde conclusie komt, waag ik te betwijfelen. Calvijn beschrijft situaties waarbij het niet gaat om onveranderlijke en eeuwigdurende bepalingen. Hij schrijft over hoofdbedekking, zwijgen, het buigen van de knieën en over begraven. Ik citeer: ‘Ligt de religie dan in een linnen hoofddoek, dat ze niet blootshoofds naar buiten mag gaan? Is de bepaling dat ze haar mond moet h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Is de zij-instromer de beste oplossing voor het tekort aan predikanten in de kerk?

Het grootste deel van de theologiestudenten dat dominee wil worden in de PKN heeft eerst een andere studie gedaan of ander werk (ND 5 juni). Moeten alle ballen worden gericht op de zij-instromer?

Afbeelding

Ook oudere lezers vinden de ND-app. En daar kun je veel meer dan alleen de krant lezen

In de ND-app kun je niet alleen de digitale krant lezen, maar ook podcasts beluisteren, artikelen lezen, het archief raadplegen en niet te vergeten: puzzels maken. Intussen blijven we hard werken aan de papieren krant.

Afbeelding

Seksuele reinheid heeft met veel meer te maken dan zo puur mogelijk de huwelijksnacht halen

De reinheidscultuur trapt in dezelfde valkuilen als de cultuur waar ze zich tegen verzet, namelijk een obsessie met seks, schrijft Anna Looije. 'Volg de regels en je wordt gelukkig. Voor heel veel mensen werkt het niet.'

Afbeelding

Kinderen worden gestraft voor misstappen van ISIS-moeder: ze mogen haar één uur per zes weken zien

Kinderen die hun moeder maar één uur per zes weken mogen zien, omdat duidelijk moet worden dat moeder iets fouts heeft gedaan. Waarom laat minister Weerwind van Rechtsbescherming dit toe, vraagt Ad Corten zich af.

Afbeelding

Oud-Tweede Kamerleden: stuur vredesmissie naar Nagorno-Karabach

Er is een kans op vrede in Nagorno-Karabach, de enclave van Armenen in Azerbeidsjan. Om de veiligheid van de bewoners te garanderen is bemoeienis van buitenaf nodig, stellen oud-politici van Friends of Armenia.

Afbeelding

Zwangerschap in de handen van God leggen kan prima samengaan met eigen verantwoordelijkheid

Almatine Leene slaat volgens Adriana Kater de plank mis wanneer ze suggereert dat mensen die geen gebruik maken van anticonceptie, daarmee hun verantwoordelijkheid niet nemen.