Bijbellezen na het kolonialisme: hoe doen we dat op een goede manier?

Opinie
Thema’s waar witte bijbellezers vaak aan voorbijgaan, zijn voor zwarte christenen belangrijk geworden door ervaringen van slavernij, kolonialisme en racisme. Besef dat er problematische bijbelteksten zijn, maar laat die niet eerder los ‘dan wanneer ze je zegenen’.
Jaap Dekker
dinsdag 8 juni 2021 om 12:00
Afbeelding
beeld nd
Theologenblog

Het is een prachtig verhaal van kort na Pinksteren. Na een bezoek aan de tempel leest een Ethiopiër uit de profeet Jesaja. Hij is net toe aan de profetie van de lijdende knecht als de evangelist Filippus zijn pad kruist. Die grijpt dit Bijbelwoord aan om Jezus te verkondigen. Even later mag hij deze vertegenwoordiger van Afrika zelfs dopen. Vol vreugde vervolgt de Ethiopiër daarna zijn weg, staat er in het bijbelboek Handelingen (hoofdstuk 8, vers 26 tot 40).

geboeid worden

Maar hoe zou het gelopen zijn als hij niet Jesaja 53 maar Jesaja 43 had zitten lezen? Daar zegt God over Israël: ‘Voor jou geef ik Egypte als losgeld, Ethiopië (Nieuwe Bijbelvertaling: Nubië) en Seba..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

75 jaar ontheemd, de situatie van de Palestijnen is niet hoopvol. Maar er zijn 'ook andere geluiden'

Op zondag 14 mei was het de Dag van de Nakba, waarop de ‘catastrofe’ werd herdacht: 700.000 Arabische inwoners die 75 jaar geleden ontheemd raakten in eigen land. Arco den Heijer sprak er met Palestijnen en Joden over.

Afbeelding

Voor een volledig herstel van ons leven op aarde hebben we de hemel nodig

Als het uiteindelijk niet lukt om Poetin naar Den Haag te krijgen, zal het verlossende antwoord van God zelf moeten komen. Alleen Hij is in staat om recht en vrede blijvend met elkaar te verbinden, schrijft Jaap Dekker.

Afbeelding

Stel je voor dat bij de volgende koningslunch de 'nobodies' en 'nullen' mogen aanschuiven

Als jonge theoloog heeft Pieter Dirk Dekker niet veel met de monarchie. Toch ziet hij een mogelijke meerwaarde, schrijft hij de koning. Nodig bij een volgende lunch 'de haveloze daklozen en statusloze statelozen' uit.

Afbeelding

Generatie Z, met de Z van 'zinloos'. Wie tilt ons boven onszelf uit?

De jonge Generatie Z ervaart de zinloosheid die meekomt met het gesloten westerse wereldbeeld, schrijft theoloog Myriam Klinker. 'Dit is de sombere kant van Gen Z.: de wereld gaat eraan en ik stel niks voor.'

Afbeelding

Instanties moeten zich bekeren. Ook voor hen geldt: je hebt geen naaste, maar je bent er een

Het voorstel van Jasper van den Bovenkamp om elke ambtenaar verplicht ieder jaar huisbezoeken af te laten leggen bij mensen in armoede verdient navolging. Instanties zullen zich moeten bekeren, betoogt Arjan van den Os.

Afbeelding

Henk de Jong (1932-2023) verstond de vragen van zijn tijd en zocht naar nieuwe begaanbare wegen

De Nederlands-gereformeerde theoloog Henk de Jong 'ging de uitdaging aan om nieuwe begaanbare wegen te zoeken en daarin naast zoekende mensen te gaan staan'. Bijzonder hoogleraar Jaap Dekker gedenkt zijn leermeester.