Over de nadelen van de sterke toename van euthanasieën blijft het oorverdovend stil

Opinie
Het jaarverslag 2020 van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) dat pas verscheen, is een verhaal van ethische armoe.
Theo Boer • theoloog-ethicus aan de Protestantse Theologische Universiteit
maandag 26 april 2021 om 20:00
Terwijl artsen om volstrekt onbeduidende redenen het loodzware oordeel ‘onzorgvuldig’ moeten incasseren, blijven de echte vragen onbesproken.
Terwijl artsen om volstrekt onbeduidende redenen het loodzware oordeel ‘onzorgvuldig’ moeten incasseren, blijven de echte vragen onbesproken. beeld istock

Opnieuw stegen de cijfers: van 6361 in 2019 naar 6938 in 2020, bijna 7000 dus. COVID-19 overlijdens niet meegerekend, gaat het inmiddels om 4,5 procent van alle overlijdens. Even daalden de cijfers in 2018 toen in de ‘koffie-euthanasie’ een arts werd vervolgd omdat zij een vrouw met gevorderde dementie met gebruikmaking van ‘iets in de koffie’ euthanaseerde. Intussen is opnieuw de stijging ingezet. (zie grafiek) Zowel absoluut als percentueel waren de cijfers niet eerder zo hoog.

laagterecord

Tegelijk is er een laagterecord: sinds de invoering van de Euthanasiewet waren er niet zo weinig onzorgvuldige euthanasieën: twee om precies te zijn. In één geval bleek de consulter..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.

Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’