Over de nadelen van de sterke toename van euthanasieën blijft het oorverdovend stil

Opinie
Het jaarverslag 2020 van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) dat pas verscheen, is een verhaal van ethische armoe.
Theo Boer • theoloog-ethicus aan de Protestantse Theologische Universiteit
maandag 26 april 2021 om 20:00
Terwijl artsen om volstrekt onbeduidende redenen het loodzware oordeel ‘onzorgvuldig’ moeten incasseren, blijven de echte vragen onbesproken.
Terwijl artsen om volstrekt onbeduidende redenen het loodzware oordeel ‘onzorgvuldig’ moeten incasseren, blijven de echte vragen onbesproken. beeld istock

Opnieuw stegen de cijfers: van 6361 in 2019 naar 6938 in 2020, bijna 7000 dus. COVID-19 overlijdens niet meegerekend, gaat het inmiddels om 4,5 procent van alle overlijdens. Even daalden de cijfers in 2018 toen in de ‘koffie-euthanasie’ een arts werd vervolgd omdat zij een vrouw met gevorderde dementie met gebruikmaking van ‘iets in de koffie’ euthanaseerde. Intussen is opnieuw de stijging ingezet. (zie grafiek) Zowel absoluut als percentueel waren de cijfers niet eerder zo hoog.

laagterecord

Tegelijk is er een laagterecord: sinds de invoering van de Euthanasiewet waren er niet zo weinig onzorgvuldige euthanasieën: twee om precies te zijn. In één geval bleek de consulter..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.