Wie is er aansprakelijk bij bijwerkingen na een vaccinatie?

Opinie
Vaccins hebben bijwerkingen. Maar wie is juridisch aansprakelijk voor opgelopen schade na de vaccinatie?
Martin Buijsen • hoogleraar gezondheidsrecht Erasmus Universiteit Rotterdam
maandag 26 april 2021 om 17:15 aangepast 17:48
Een zorgmedewerker wordt met het Janssen-vaccin gevaccineerd tegen COVID-19. Het Janssen-vaccin zorgt, evenals het AstraZeneca-vaccin, mogelijk voor bijwerkingen.
Een zorgmedewerker wordt met het Janssen-vaccin gevaccineerd tegen COVID-19. Het Janssen-vaccin zorgt, evenals het AstraZeneca-vaccin, mogelijk voor bijwerkingen. beeld Epa/ramon van Flymen
Coronavirus

Afweerstoffen tegen gevaarlijke infectieziekten kan een mens op twee manierne verkrijgen. Door het doormaken van de infectieziekte (de nadelen daarvan zijn duidelijk) en door vaccinatie. Niet iedereen kan (of wil) zich laten inenten met een vaccin en deze mensen kunnen slechts bescherming genieten wanneer groepsimmuniteit is ontstaan. Om dit te bereiken moeten voldoende mensen bereid zijn zich te laten vaccineren. Dat vergt vertrouwen. Berichten over gezondheidsschade als mogelijk gevolg van vaccinatie kunnen dat vertrouwen ondermijnen. Meldingen van mogelijke bijwerkingen van de vaccins van Janssen en AstraZeneca zijn niet alleen een gevaar voor de vaccinatiebereidheid, maar werpen ook de vraag op wie nu eigenlijk juridisch aansprakelij..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het ritueel van de persconferentie biedt houvast en structuur

De persconferentie kan goed gezien worden als een ritueel dat structuur biedt. Aan dat ritueel zou wel meer betekenis gegeven mogen worden, stelt Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier.

Afbeelding

Houden ongevaccineerden het bed van anderen bezet? Er verschuift iets fundamenteels

‘Zo meneer, hebt u er nu geen spijt van dat u zich niet hebt laten vaccineren?’ Deze situatie is niet fictief. Het overkwam mijn ongevaccineerde vader, nadat hij besmet was geraakt, schrijft Aaldert van Soest.

Afbeelding

Stichting Artsen Collectief Covid versimpelt de werkelijkheid van corona

Het is terecht dat groepen als het Artsen Collectief Covid wijzen op de risico’s die er aan het huidige kabinetsbeleid zitten. Maar overdrijf en bagatelliseer niet, stelt wetenschapsredacteur René Fransen.

Afbeelding

De zegen van de toegangspas: de kerk krijgt een unieke kans om een positief getuigenis te geven

Kerken kunnen radicaal getuigen, door te laten zien aan de wereld dat in de kerk niet zoiets bestaat als denken in hokjes van gevaccineerden en niet-gevaccineerden, schrijft Maurits Luth.

Afbeelding

Europeanen over de coronapas: Helpt de beknotting van vrijheden ook echt in de strijd tegen corona?

Ook in de rest van Europa woedt onder opiniemakers discussie over de coronapas en de beperkingen van niet-gevaccineerden. Hoe wenselijk zijn deze ‘entreebewijzen’?

Afbeelding

Wie is er aansprakelijk bij bijwerkingen na een vaccinatie?

Vaccins hebben bijwerkingen. Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht, legt uit wie juridisch aansprakelijk is voor opgelopen schade na de vaccinatie. De overheid, de farmaceut of de hulpverlener?