Bid tijdens de Klimaatwake met ons mee: voor een wijs kabinet en zelfinzicht bij consumenten

Opinie
De christelijke noodhulporganisatie ZOA heeft zich aangesloten bij de permanente Klimaatwake die in Den Haag wordt gehouden zolang de kabinetsformatie duurt. Het gaat namelijk ook over al aangerichte, confronterende klimaatschade in de wereld.
KlaasJan Baas • woordvoerder ZOA, een christelijke noodhulporganisatie die wereldwijd werkt van noodhulp naar wederopbouw
maandag 26 april 2021 om 03:01
Klimaatactivisten zijn afgelopen week een Klimaatwake begonnen bij het Catshuis in Den Haag. De wake gaat door zolang de kabinetsformatie voortduurt. De noodhulporganisatie ZOA heeft besloten ook mee te doen.
Klimaatactivisten zijn afgelopen week een Klimaatwake begonnen bij het Catshuis in Den Haag. De wake gaat door zolang de kabinetsformatie voortduurt. De noodhulporganisatie ZOA heeft besloten ook mee te doen. beeld anp / Phil Nijhuis

Sinds afgelopen maandag wordt er in Den Haag 24 uur per dag gewaakt voor het klimaat. Deze ‘Klimaatwake’ gaat door zolang de kabinetsformatie duurt en roept de formerende politici op om het roer radicaal om te gooien: de wereld zucht onder de klimaatcrisis, en dat vraagt om een crisisaanpak. Tientallen organisaties - van politieke jongerenorganisaties tot de milieubeweging - sloten zich aan en waken overdag bij het Catshuis en ’s nachts online. Dat riekt naar een activistisch ‘links feestje’.

De aanvankelijke uitnodiging aan ZOA om er bij aan te sluiten heb ik direct afgewezen. Wij houden namelijk niet van actievoeren, maar van helpen. Wij nemen geen politieke standpunten in, noch in Nederland, noch in de landen waar we werken. Wij zijn e..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Moet in de kerk het 'over de doden niets dan goeds' gelden?

Aad Kamsteeg zit soms met kromme tenen bij uitvaartdiensten. 'Ze werden veroorzaakt door de enorme tegenstelling tussen wat nu bij zijn dood werd gezegd en wat ik eerder bij zijn leven te horen had gekregen.'

Afbeelding

Mijn angst is dat een deel van Groningen een showroom van cataloguswoningen wordt

Nu in Groningen huizen vernieuwd of vervangen moeten worden, dreigen complete dorpen hun karakter te verliezen. Zet daarom architecten in die de cultuurhistorische context van het gebied kennen.

Afbeelding

Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en terreurbestrijding als het over Israël en de Palestijnen gaat

Acties van Israël en de Palestijnen worden vaak op één hoop gegooid. Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en het bestrijden van terreur, schrijft Freek Vergeer van het CIDI.

Afbeelding

Politici gaan vroeg of laat overstag met de afbouw van alle fossiele subsidies

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal zegt dat het 'onzin' is dat de overheid de fossiele industrie met miljarden subsidieert (ND 31 januari). Ik zou willen dat hij gelijk had, zegt activist Rozemarijn van 't Einde.

Afbeelding

De schepping wordt verwoest, en de kerk blijft oorverdovend stil

Terwijl de politiek en vervuilende bedrijven de schepping onherstelbaar verwoesten, blijft de kerk oorverdovend stil, constateert theoloog en klimaatactivist Rozemarijn van 't Einde.

Afbeelding

We moeten in Nederland juist wél terug naar de dagen van Joop den Uyl

Mark Rutte stelt dat Nederland niet terug moet naar de jaren zeventig van Joop den Uyl. Maar het idealistische PvdA-boegbeeld roept bij de jonge historicus Daan Krahmer juist verlangens op naar de tijden van weleer.