Bid tijdens de Klimaatwake met ons mee: voor een wijs kabinet en zelfinzicht bij consumenten

Opinie
De christelijke noodhulporganisatie ZOA heeft zich aangesloten bij de permanente Klimaatwake die in Den Haag wordt gehouden zolang de kabinetsformatie duurt. Het gaat namelijk ook over al aangerichte, confronterende klimaatschade in de wereld.
KlaasJan Baas • woordvoerder ZOA, een christelijke noodhulporganisatie die wereldwijd werkt van noodhulp naar wederopbouw
maandag 26 april 2021 om 03:01
Klimaatactivisten zijn afgelopen week een Klimaatwake begonnen bij het Catshuis in Den Haag. De wake gaat door zolang de kabinetsformatie voortduurt. De noodhulporganisatie ZOA heeft besloten ook mee te doen.
Klimaatactivisten zijn afgelopen week een Klimaatwake begonnen bij het Catshuis in Den Haag. De wake gaat door zolang de kabinetsformatie voortduurt. De noodhulporganisatie ZOA heeft besloten ook mee te doen. beeld anp / Phil Nijhuis

Sinds afgelopen maandag wordt er in Den Haag 24 uur per dag gewaakt voor het klimaat. Deze ‘Klimaatwake’ gaat door zolang de kabinetsformatie duurt en roept de formerende politici op om het roer radicaal om te gooien: de wereld zucht onder de klimaatcrisis, en dat vraagt om een crisisaanpak. Tientallen organisaties - van politieke jongerenorganisaties tot de milieubeweging - sloten zich aan en waken overdag bij het Catshuis en ’s nachts online. Dat riekt naar een activistisch ‘links feestje’.

De aanvankelijke uitnodiging aan ZOA om er bij aan te sluiten heb ik direct afgewezen. Wij houden namelijk niet van actievoeren, maar van helpen. Wij nemen geen politieke standpunten in, noch in Nederland, noch in de landen waar we werken. Wij zijn e..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’

Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.