‘Beleg vredestop om het conflict in Noord-Ierland op te lossen’

Opinie
Na 23 jaar vrede in Noord-Ierland zijn de conflicten tussen de verschillende partijen weer opgelaaid. Open grenzen zijn geen oplossing voor de onrust.
Alexander Dommerholt • woont sinds 2009 in het Verenigd Koninkrijk, werkt bij de lokale overheid van Hertfordshire
maandag 19 april 2021 om 19:50 aangepast 15:54
'Terwijl (vooral) protestantse jongeren elke dag de politie met stenen en molotovcocktails te lijf gaan, doet de Britse regering vooralsnog niets.' Een demonstrerende nationalistische jongere in Belfast op 8 april 2021.
'Terwijl (vooral) protestantse jongeren elke dag de politie met stenen en molotovcocktails te lijf gaan, doet de Britse regering vooralsnog niets.' Een demonstrerende nationalistische jongere in Belfast op 8 april 2021. beeld Paul Faith / afp

Voor december 2020 had de Britse regering niet duidelijker kunnen zijn over een mogelijke grens in de Ierse Zee tussen Noord-Ierland en het Britse vasteland. ‘Geen enkele Britse premier zal hier ooit mee instemmen’, zei toenmalig premier Theresa May in 2018. ‘Over mijn lijk’, zei de huidige premier Boris Johnson in augustus 2020. Toch zette Johnson slechts vier maanden later zijn handtekening onder het verdrag met de EU dat precies zo’n grens voorschreef.

Laat er geen twijfel over bestaan: de onrust die dit jaar in Noord-Ierland is losgebarsten, is veroorzaakt door de Brexit, en enkel de Britse regering draagt hier de schuld voor. De uitleg hiervoor is simpel: aan de protestante unionisten werd beloofd dat er geen grens in de Ierse Zee zo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.

Afbeelding

Liturgische momenten helpen om het besef te voeden dat we afhankelijk zijn van wat de aarde geeft

We moeten goed voor planten, dieren en het bodemleven zorgen, stelt Jan van der Stoep vandaag bij het aanvaarden van zijn ambt als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research.

Afbeelding

Waarom Sjirk Kuijper Twitter verlaat: ‘Het gaat pijn doen. Want weggaan is als stad en land verlaten’

Voormalig ND-hoofdredacteur Sjirk Kuijper verlaat Twitter. Maar dat wordt wel een offer, schrijft hij in een essay. ‘Ik aarzel, treuzel, stel het uit, en staar over m’n schouder naar wat ik achter me moet laten.’

Afbeelding

Ja, er is een opvangcrisis. Maar erken ook dat de instroom simpelweg hoog is

In het asielbeleid is naast een opvangcrisis ook sprake van een instroomcrisis, vindt CU-burgerlid Robbert-Jan van de Werken. ‘Zonder falend opvangbeleid is het een zeer ingewikkelde opgave om voor al deze mensen tijdig plek te vinden.’

Afbeelding

De intensieve landbouw is een veel te gemakkelijke zondebok van een zeer intensieve samenleving

Alles in dit land is intensief, waarom wordt alleen de intensieve landbouw aangekeken op de afname van biodiversiteit? Melkveehouder Ben Apeldoorn legt uit waarom hij efficiënt te werk gaat.