Het beleid dat we nu kennen rond erfenissen moet anders. Schaf het minimum erfdeel voor kinderen af

Opinie
Veel Europese landen hebben het minimum erfdeel voor kinderen afgeschaft, maar Nederland nog niet. Dit is onwenselijk, want de huidige regeling houdt geen rekening met de rechten en behoeften van kinderen.
Jasper Nobel • notaris bij Everest Notariaat N.V. in Utrecht
dinsdag 13 april 2021 om 19:37
Een miljoenenerfenis maakt kinderen naast rijk ook kwetsbaar. Ouders zijn soms bang dat kinderen de weelde van een erfenis niet kunnen dragen.
Een miljoenenerfenis maakt kinderen naast rijk ook kwetsbaar. Ouders zijn soms bang dat kinderen de weelde van een erfenis niet kunnen dragen. beeld istock

Als een ouder overlijdt, heeft ieder kind recht op een gedeelte van de waarde van de erfenis. Dit wordt de legitieme portie genoemd. In de Tweede Kamer wordt gesproken over het afschaffen van dit recht. Bij de invoering van het nieuwe erfrecht in 2003 werd het recht op de legitieme portie versoberd, onder andere om de positie van de langstlevende te verbeteren. Er waren plannen om de legitieme portie af te schaffen, maar men was bang dat dit de invoering van het nieuwe erfrecht nog meer zou vertragen.

Recent bleek uit een rapport van het Centrum voor Notarieel Recht in Nijmegen dat de meeste notarissen voor de afschaffing van de legitieme portie lijken te zijn. Het rapport leidde tot Kamervragen aan Sander Dekker, minister voor Rechtsbesc..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.

Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.