Een progressieve ziekte is als een haarspeldbocht. Je komt ineens terecht in de rauwe werkelijkheid van het leven
Morgen, op 11 april, hoop ik jarig te zijn, net als zeker 55.000 andere Nederlanders. Nee, het is niet mijn geboortedag, maar Wereld Parkinsondag. Met elkaar delen we een uiterst ingewikkelde chronisch-progressieve ziekte. In dit artikel doe ik enkele concrete en praktische handreikingen.
- Peter van den Berg • ervaringsdeskundige aangepast 08:38
‘Parkinson? Dat is toch die ouderdomsziekte waardoor je handen trillen?!’ Dat is inderdaad het beeld dat veel mensen hebben van de ziekte van Parkinson. Maar niet iedereen die de ziekte van Parkinson heeft, krijgt last van trillende handen. En ook jongeren kunnen het krijgen.
Diep in je hersenen zitten zenuwcellen die dopamine produceren, het ‘boodschappenstofje’. Dopamine zorgt ervoor dat hersendelen vlot met elkaar communiceren; zo worden opdrachten vanuit hersenen naar bijvoorbeeld de armen of benen ongemerkt en automatisch doorgegeven. Bij mensen met de ziekte van Parkinson sterven de hersencellen die dopamine aanmaken geleidelijk af. Dit betekent concreet dat de communicatie tussen diverse hersenen en zenuwcellen vertraagd of met sch..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .