*

aangepast op 9 april 2021 om 06:32

‘Slim ondernemerschap’ is toch echt wat anders dan uitknijpen. Anders verdient maffiabaas Al Capone alsnog een standbeeld
Ruurd Ubels is redacteur van het Nederlands Dagblad. Hij schrijft iedere maand een column over economische of Europese zaken.
Column

‘Slim ondernemerschap’ is toch echt wat anders dan uitknijpen. Anders verdient maffiabaas Al Capone alsnog een standbeeld

Een redacteur economie ontmoet regelmatig ondernemers. Zo sprak ik eens een ondernemer die het wel kon waarderen dat sommige multinationals elke mogelijkheid benutten om belasting te ontduiken of te ontwijken.

‘Laakbaar? Misschien. Maar het is ook slim ondernemerschap.’

Nee hoor, belastingontduiking is gewoon een schoolvoorbeeld van witteboordencriminaliteit. Het oogt netter dan het intikken van een ruitje, maar het is diefstal - in dit geval wordt de samenleving bestolen.

Belastingontwijking is net even wat anders. Je ontduikt de fiscus niet volledig, maar via een of andere constructie dok je in een ander land, waar de tarieven lager liggen. Dit is formeel niet in strijd met de letter van de wet, maar het stinkt wel. Het riekt ..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vier artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Heeft u al een account? Log in


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Opinie

meer ‘Opinie’