Luister naar

Laat de Britten geen wapens sturen naar Jemen en steun de zachte krachten

Opinie
De oorlog in Jemen is onlangs zijn zevende jaar in gegaan. De Verenigde Naties noemen deze oorlog de grootste humanitaire crisis ter wereld. Er is actie nodig. Bijvoorbeeld dat niet langer wapens naar de strijdende partijen gaan.
May-May Meijer • directeur/voorzitter Peace SOS
dinsdag 6 april 2021 om 03:00 aangepast 16:48
Afbeelding
beeld afp / Mohammed Huwais

Op 26 maart is het zes jaar geleden dat onder leiding van Saudi-Arabië en een aantal andere landen bombardementen uitgevoerd werden op de hoofdstad Sana’a van Jemen. Dit werd opgevat als een oorlogsverklaring door Ansar Allah, veelal de Houthi-rebellen genaamd. Er zijn overigens nog meer strijdende partijen in Jemen, zoals al-Qaeda en ISIS. In het zuiden van Jemen strijdt de Southern Transitional Council voor onafhankelijkheid.

Nu, zes jaar later heeft twee op de drie mensen in Jemen humanitaire hulp nodig om te overleven. De vorige maand gehouden donorconferentie van de Verenigde Naties om de honger in Jemen te bestrijden, bracht 1,7 miljard Amerikaanse dollar op in plaats van de gevraagde 3,85 miljard.

Zo’n zestien miljoen mensen leven in een crisis als gevolg van te weinig voedsel. Bijna de helft van de kinderen onder de vijf jaar lijdt aan acute ondervoeding, in totaal zo’n 2,3 miljoen kinderen.

Helft kinderen onder de vijf is ondervoed.

De afgelopen weken werd onder andere de hoofdstad Sana’a hevig gebombardeerd door de Saudische coalitie. Dat ging vergezeld met een vredesvoorstel van Saudi-Arabië. Hierin werd onder meer een landelijk staakt-het-vuren voorgesteld. Dat laatste is erg hoopgevend. Ansar Allah vond dit plan echter niet ver genoeg gaan. Zij wezen op het belang van het volledig opheffen van de Saudische blokkade van de haven Hodeidah, zodat de tankers met voedsel en brandstof het land in kunnen. Alhoewel dit van groot belang is, zouden zij dit natuurlijk onderdeel kunnen laten zijn van de onderhandelingen. De inkomsten die Ansar Allah vergaart door het openen van de haven, moeten besteed worden aan de bevolking en niet aan het voortzetten van de oorlog. Ansar Allah heeft onlangs een nieuw front geopend in Marib. De inzet van kindsoldaten, met name door Ansar Allah, is iets dat besproken moet worden en onmiddellijk moet stoppen. Zo verleende het Verenigd Koninkrijk tussen juli en september het afgelopen jaar ter waarde van 1,4 miljard Engelse pond aan vergunningen in verband met wapenexport naar Saoedi-Arabië. Dit geldt ook voor Iran, dat wapens levert aan Ansar Allah.Nederland en de EU moeten zich ervoor inspannen dat er geen wapens naar de strijdende partijen geëxporteerd worden. 

Tot slot verdienen de zachte krachten in Jemen – mensen die oproepen tot vrede door middel van vreedzame middelen – steun en bescherming. <

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gert Jan Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.

Afbeelding

Henk de Jong (1932-2023) verstond de vragen van zijn tijd en zocht naar nieuwe begaanbare wegen

De Nederlands-gereformeerde theoloog Henk de Jong 'ging de uitdaging aan om nieuwe begaanbare wegen te zoeken en daarin naast zoekende mensen te gaan staan'. Bijzonder hoogleraar Jaap Dekker gedenkt zijn leermeester.

Afbeelding

Kantel het nieuwe NGK-logo

In het nieuwe logo voor de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken zijn mooie symbolen verwerkt. Het kreeg in vorm en kleuren (aarde, water en licht) de betekenis van 'ichthus', Grieks voor vis, de eerste letters van de woorden Jezus Christus, Zoon van God, Verlosser (Nede..