In de kerk geldt geen democratie. De waarheid is een startpunt, geen discussiepunt

Opinie
Priester Jos Moons doet alsof de Rooms-Katholieke Kerk een vereniging is waar de meerderheid van stemmen geldt. Maar voor de kerk is openbaring belangrijker dan democratie.
Joost van Halem • betrokken bij meerdere katholieke initiatieven en werkte in het Amerikaanse, Europese en Nederlandse parlement
donderdag 1 april 2021 om 21:00
Een kerk gaat als een goede vader met zijn kinderen in gesprek met de waarheid als startpunt, niet als discussiepunt.
Een kerk gaat als een goede vader met zijn kinderen in gesprek met de waarheid als startpunt, niet als discussiepunt. beeld Cathopic

Moons klaagt in het ND van 26 maart over katholieke stilte rondom een verklaring van paus Franciscus. Hij stelt dat er in de Nederlandse katholieke kerk weinig gesprek is en een verkeerde interpretatie leeft van de leer over huwelijk en gezin.

Wat is er aan de hand? Het leergezag zoals de katholieken dat kennen, heeft recent duiding gegeven aan wat je kan zegenen. Wel een auto, wel de bloemen die naar Rome worden verstuurd, maar geen seksuele relatie buiten het huwelijk tussen man en vrouw, zo lees je cynisch terug in veel twitterberichten.

Ook Moons geeft het katholieke leergezag ongelijk. Hoewel er in de katholieke traditie geen mening, maar een gezagvol geuite en definitieve uitspraak ligt. De paus stelt vast dat de kerk geen mogelijkheid ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er is alle reden om verzetsmensen gewoon verzetshelden noemen. Daar is niks mis mee

Verzetshelden overwonnen hun angst die anderen weerhield van acties tegen de bezetter. Volgens historicus Wim Berkelaar is er alle reden hen gewoon verzetshelden te noemen.

Afbeelding

Wegwerpscharen en dure metalen zaagbladen: Waar blijft de broodnodige visie op circulaire zorg?

Verduurzamen van de zorg, waar veel wordt gewerkt met wegwerpproducten, is van groot belang. Maar wetgeving staat een circulaire zorg nu nog te veel in de weg, schrijft expert Ilyes Machkor.

Afbeelding

Carola Schouten mag de armen wel wat meer tegemoetkomen. Beter nog: voorkom armoede

De wet die ervoor moet zorgen dat iedereen meedoet (Participatiewet) wordt iets soepeler. Je mag bijvoorbeeld wat meer bijverdienen. Maar de wet blijft zwaar leunen op controles, stelt Peter Heijkoop.

Afbeelding

Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet

Hoogleraar Jaap Dekker kruipt in de huid van Ebed-Melech. Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet. En zich ook nog wat andere vooroordelen moest laten welgevallen.

Afbeelding

Hoe maken we onze boodschap aan Qatar geloofwaardig? Niet alleen door een armband of speldje

Een statement maken over de arbeidsomstandigheden in Qatar is niet genoeg. We moeten in Nederland ook eerlijk naar onszelf durven kijken, schrijven Anne van der Meer en Floris Grijzenhout.

Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.