Stop met moddergooien, onze mening is nu even van ondergeschikt belang

Opinie
Ja, er is leed door corona. En ja, een afwijkende mening mag. Maar toch. 'Om eerlijk te zijn vind ik de negatieve stemming die de laatste tijd ook door christelijk Nederland lijkt te gaan nogal pijnlijk.'
Hans Borghuis • spreker & trainer; deze bijdrage verscheen eerder op hansborghuis.nl
zaterdag 27 februari 2021 om 17:41
Protestgroep Viruswaarheid demonstreert tegen de avondklok, bij het gerechtshof in Den Haag. 'Er zijn veel mensen met een mening, vaak een heel stevige, over de maatregelen die genomen worden om corona onder controle te krijgen.'
Protestgroep Viruswaarheid demonstreert tegen de avondklok, bij het gerechtshof in Den Haag. 'Er zijn veel mensen met een mening, vaak een heel stevige, over de maatregelen die genomen worden om corona onder controle te krijgen.' beeld anp / Remko de Waal

Pas was ik (online) te gast in de livestream van een bevriende Italiaanse gemeente. Zij organiseerden veertig dagen van gebed. Veertig ochtenden, stipt om 06.55 uur, kwamen ze - ook al was het online - samen om te bidden. Bidden voor verandering, voor eenheid, voor hun land en overheid, voor elkaar en voor de mensen in hun omgeving. Lief en leed werd gedeeld in een positieve setting met als uitgangspunt Romeinen 12 vers 12: ‘Wees verheugd door de hoop die je hebt, wees standvastig wanneer je tegenspoed ondervindt en blijf bidden.’ Dat deden ze. Hoopvol, met discipline en met vreugde, veertig dagen lang.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.