Kleine stapjes zijn nodig bij het tegengaan van eenzaamheid
Speciaal voor de gelegenheid heeft hij taartjes gehaald bij de bakker. Voor bij de koffie, gezellig. Ik vraag hoe hij de lockdown ervaart, hoe hij de dagen doorkomt. Hij vertelt over zijn hobby’s en vrijwilligerswerk. Maar ook over zijn werkzame leven, verhuizingen, kinderen, kleinkinderen en het overlijden van zijn vrouw. Weduwnaar zijn vindt hij maar niets, zo ongezellig om alleen thuis te zijn. Maar ja, hoe kom je op zijn leeftijd nog aan nieuwe kennissen of misschien zelfs een nieuwe relatie?

Journalist Astrid van den Hoek interviewde ouderen in coronatijd en merkte dat er veel behoefte is aan verbinding.
(beeld Jaco Klamer)Bij het weggaan wens ik hem sterkte met een aankomende operatie. ‘Zal ik je per mail even laten weten hoe het is gegaan?’ vraagt hij. Ik voel me ongemakkelijk. Twee uur geleden hadden we elkaar nog nooit ontmoet, nog geen woord gewisseld. Het doet me denken aan een interview dat ik eens had met een oudere man. Bij het afscheid zei hij: ‘Kom je nog eens langs? Neem gerust je man mee, hoor. Misschien kunnen we dan nog wat fotoboeken bekijken, want daar zijn we nu niet aan toegekomen en ik heb op zolder een hele doos vol.’
Uit journalistieke en pastorale ervaring weet ik dat veel ouderen behoefte hebben aan een gesprek. Het is voor hen niet vanzelfsprekend om dagelijks, soms zelfs niet eens wekelijks, hun verhaal aan iemand kwijt te kunnen. ..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .