Luister naar

Paus Franciscus wil op 25 juli een wereldwijde opa- en omadag. Tja, waarom ook niet, dacht ik?

Column
Paus Franciscus wil op 25 juli een wereldwijde opa- en omadag. Een paar weken terug kwam hij ermee op de proppen. Tja, waarom ook niet, dacht ik?
Corjan Matsinger
woensdag 24 februari 2021 om 03:01
Afbeelding
beeld Passievoortekstenfoto.nl

De papa’s en mama’s van Nederland hebben al een eigen dag waarop ze in het zonnetje worden gezet en zelfs de dieren hebben dankzij die andere Franciscus al een eigen dag. Dus wordt het niet eens tijd de grootouders in het zonnetje te zetten tijdens een speciale opa- en omadag?

logeerpartijtjes

Mijn opa’s en oma’s leven niet meer, maar ik denk met plezier terug aan alle logeerpartijtjes die ik had bij opa en oma Breen en oma Matsinger in Dirksland. Ze woonden niet dichtbij, dus een rit naar Goeree-Overflakkee was voor ons als kinderen een speciale dag. Maar blijven logeren, dat was next level, dat was van een andere orde.

‘Het wordt dringen bij opa en oma op de stoep.’

Neem opa Breen. Met hem kon je heerlijk dammen, of dubbel liggen om de moppen die hij steeds weer uit zijn mouw kon schudden. Opa kon ook geweldig theatraal klagen over het feit dat mijn eetlust zijn faillissement zou betekenen. Ja, ‘hij zou de rekening wel doorsturen naar mijn vader’.

Met oma Matsinger ging ik als klein kind achter op de fiets naar de akkers om ‘uien te lezen’. In de uithoekjes van het akkerland waren na de oogst vaak stukjes grond ‘vergeten’ omdat de tractor er niet bij kon komen. Met een volle zak uien zat ik op de bagagedrager als we weer huiswaarts gingen naar het Zomerstraatje nr. 12. Ik zal verder nooit vergeten dat oma ons vertelde over de Watersnoodramp van 1953. Ze liet ons in het oude fotoalbum de afbeeldingen zien van haar omgekomen familieleden. Dat maakte indruk.

Paus Franciscus weet uit eigen ervaring dat grootouders een belangrijke rol kunnen spelen. Hij vertelde de pers een aantal jaar geleden: ‘Mijn jongere broer werd dertien maanden na mij geboren. Mijn moeder was met de zorg voor ons beiden wat overvraagd en bracht mij ’s morgens naar mijn oma; in de namiddag werd ik weer opgehaald. Het was mijn oma die mij leerde bidden en mij vertelde uit het leven van de heiligen.’

Volgens Franciscus is het goed om meer te luisteren naar de wijsheid van opa’s en oma’s. ‘Hun geduld en luisterbereidheid zijn kostbaar. Zij vormen het geheugen van de familie, van het land en van ons geloof.’

populair

Het Jeugdjournaal heeft de kinderen van ons land gevraagd naar hun mening over het idee van de paus. Franciscus kan opgelucht ademhalen; negentig procent van de bijna twintigduizend kinderen die reageerden, waren het met de kerkleider eens. Goed nieuws dus voor de grijze haren van Nederland. Jullie zijn mateloos populair onder de tieners en kids van onze natie.

Het wordt, als we alle vaccinaties achter de rug hebben, dringen bij opa en oma op de stoep. Naast de cadeaus en tekeningen van de kleinkinderen op deze nieuwe opa- en omadag is er natuurlijk ook nog steeds de vader- en moederdag waarop we als volwassen kinderen met onze chocoladerepen en bloemenmandjes voor de deur staan.

Maar ach, we mogen die (groot)ouders best in de watten leggen. Er zijn kinderen die alleen dankzij hun opa of oma iets meekrijgen van het geloof. Tieners kunnen soms hun verhaal doen aan hun opa en oma, omdat ze wel vertrouwd voor hen zijn maar ze zich niet tegen hen af hoeven te zetten zoals tegen hun ouders. Hun wijsheid en soms de rust in huis kan een tegenpool zijn ten opzichte van de hectiek in het gezin.

Een speciale dag voor de ouderen? Ik stem van harte in met het voorstel van de paus. Petje af voor al die opa’s en oma’s die hun kleinkinderen heel wat meer dan één keer per jaar in het zonnetje zetten!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook de Amerikaanse president Biden kan vrede in Jemen niet herstellen. Hoe moet het verder?

Een bemiddelingspoging van de Verenigde Naties in Jemen is vastgelopen. De bevolking is er, zoals in de hele oorlog, het slachtoffer van, schrijft Johan Buwalda.

Afbeelding

We hebben morele moed nodig om de wereld te verbeteren

Laten we dichtbij huis moreel moedig zijn, schrijft tekstschrijver Theanne Boer. ‘Een managementfunctie in de zorg weigeren omdat je met je handen aan het bed wilt staan, is ook morele ambitie.’

Afbeelding

Hoed u voor machtspolitiek door een classis of synode. ‘Verander spelregels van het gereformeerd kerkrecht niet’

Er gaat een wissel om als gereformeerde kerken op regionaal of landelijk niveau ruimte krijgen kerkenraadsleden te schorsen en af te zetten. Dat bedreigt de Christelijke Gereformeerde Kerken, waarschuwt Ernst Leeftink.

Afbeelding

De mens achter de beleidstaal: wat we kunnen leren van vluchtelingenromans

We worden meegetrokken in een woordenbrij van begrippen als aanmeldcentrum, opvanglocaties en statushouders. Die doen vergeten dat achter deze bureaucratische taal de verhalen van mensen schuilgaan, schrijft Rien Fraanje.

Afbeelding

In Engeland regent het rechtszaken over gender. Laten we eerst daarvan leren

Voor ingrijpende medische behandelingen is eerst sluitend wetenschappelijk bewijs van veiligheid en effect nodig en vervolgens een adequate medische diagnose, vindt huisarts Gerrit Roorda.

Afbeelding

Goede seksuele vorming op school bestaat uit meer dan lessen

De grote uitdaging rondom seksuele vorming in het onderwijs ligt op een ander vlak, schrijven Sebastiaan en Wietske Kruyswijk. Hóé geef je die een plek binnen het bomvolle onderwijs?