Houdt God van alle mensen? Zo ja, wat betekent Jezus Christus dan?

Opinie
Loopt het met alle mensen goed af? Onder orthodoxe christenen is de sympathie voor deze gedachte de afgelopen jaren toegenomen, signaleert Dolf te Velde.
Dolf te Velde • universitair hoofddocent systematische theologie Theologische Universiteit Kampen
maandag 22 februari 2021 om 18:24
Afbeelding
beeld nd

Loopt het met alle mensen goed af? Onder orthodoxe christenen is de sympathie voor deze gedachte de afgelopen jaren toegenomen. In gesprekken met studenten merk ik dat er een sterke wens is dat de liefde van God zo krachtig en onweerstaanbaar werkt, dat uiteindelijk alle weerstand zal smelten als sneeuw voor de zon. Ook bij andere onderwerpen die in de krant, op internet en in onderlinge gesprekken naar voren komen, tekent zich een meer ‘inclusieve’ benadering af: laten we geen nadruk leggen op wat scheiding brengt tussen mensen en God, maar liever vertrouwen op Gods goedheid en geduld waarmee Hij al zijn schepselen in zijn handen houdt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Getallen uit Numeri maken je ook vandaag hoopvol

De getallen uit het bijbelboek Numeri vertellen het verhaal dat God mensen niet loslaat als ze opstandig zijn en steeds weer hun eigen weg kiezen. Dat biedt ook in 2022 hoop als je denkt dat cijfers alleen maar kil zijn, schrijft Kasper de Graaf.

Afbeelding

Is God alleen maar de God die toekijkt, of straft Hij soms ook?

We belanden van de ene crisis in de andere. Vroeger zou er dan altijd wel iemand begonnen zijn over de straf van God. Tegenwoordig gebeurt dat nauwelijks meer. Maar is dat terecht, vraagt theoloog Hans Burger zich af.

Afbeelding

Koningin Elizabeth zou op de troon van David zitten, geloven sommige Britten

Er leeft onder sommige Britten een idee dat ze voortkomen uit de tien noordelijke stammen van Israël. Dat wordt bewezen met een hutspot van bijbelteksten, schrijft bijzonder hoogleraar Jaap Dekker.

Afbeelding

Het vertrouwde achterlaten: strategisch starten in Utrecht

De vertrouwde Theologische Universiteit verhuist van Kampen naar Utrecht. Het vertrouwde achterlaten, vervult met weemoed. Tegelijkertijd brengt het een merkwaardige dynamiek met zich mee, aldus Myriam Klinker.

Afbeelding

Wat een bijbels lijstje te maken heeft met vluchtelingen in kampementen

Een op het oog niet interessante opsomming uit het bijbelboek 1 Koningen blijkt tóch iets te zeggen over de politieke situatie in het Nederland van vandaag de dag, schrijft oudtestamenticus Koert van Bekkum.

Afbeelding

Moet de kerk belijdende uitspraken doen over homoseksualiteit?

Het Amerikaanse kerkgenootschap Christian Reformed Church heeft opvallende uitspraken gedaan: over verzoening door Christus, en over homoseksualiteit. Maar moet de kerk zich over dat laatste wel belijdend uitspreken, vraagt Dolf te Velde zich af.