Moderne gentechnologie vraagt om een ethische dialoog met de wetenschap
Mogelijk dat we binnenkort biologische structuren kunnen kweken, die sterk op embryo's lijken. Het is belangrijk dat wetenschappelijk onderzoek en ethische bezinning gelijk opgaan. En christenen moeten zich daarbij richten op 'neutrale' argumenten.
- Maarten Verkerk • Eerste Kamerlid voor de ChristenUnie en emeritus bijzonder hoogleraar christelijke filosofie, Henk Jochemsen • Maarten Verkerk is Eerste Kamerlid voor de ChristenUnie en emeritus bijzonder hoogleraar christelonderzoekshoogleraar Lindeboomleerstoel voor ethiek van de zorg, Theologisch Universiteit Kampen. aangepast 18:05
De mogelijkheden van de moderne gentechnologie lijken onbegrensd. Zo kunnen we vermoedelijk binnenkort ingrijpen in het DNA van embryo’s om erfelijke ziekten te voorkomen en kunnen we in het laboratorium biologische structuren kweken die sterk op embryo’s lijken. Deze ontwikkelingen roepen fundamentele vragen op.
Terecht pleit René Fransen (Nederlands Dagblad 4 februari) voor een gezamenlijke bezinning van christelijke ethici, theologen en natuurwetenschappers. In onze visie zullen in ieder geval drie thema’s aan de orde moeten komen: de ethische dialoog, de morele status van het menselijk embryo, en de vraag naar het ‘heilige’.
Wij pleiten voor een dialoog waarin drie ethische motieven als handvat gebruikt worden. Het motief van de voorui..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .