Neem jij jezelf ook te serieus? Stel jezelf eens wat kritische vragen

Opinie
Kunnen we leren onszelf wat vaker met een korreltje zout te nemen? Zou een beetje meer zelfreflectie de polarisatie in onze maatschappij kunnen voorkomen? Hoe kun je oefenen in gezonde zelfkritiek? Zes vragen aan jezelf om even in de spiegel te kijken.
Matthijs Goedegebuure • registerpsycholoog, auteur van ‘Ademruimte’ en werkt als therapeut en talentassessment-psycholoog
vrijdag 19 februari 2021 om 04:00
Misschien kun je beter tijd nemen voor een aantal kritische vragen aan jezelf.
Misschien kun je beter tijd nemen voor een aantal kritische vragen aan jezelf. beeld istock

Ik weet nog precies hoe de allereerste world-wide-webpagina’s eruit zagen. Het was een soort mix van een database en een forum waar je gerichte informatie kon vinden.

Het leek mij als young professional het begin van de ‘kennis-hemel’ op aarde. Nieuws, informatie en wetenschap alsook connecties met deskundigen kwamen ineens binnen handbereik. Meer onderlinge uitwisseling zou ongetwijfeld tot meer eenheid en wijsheid in de wereld leiden.

Het zijn ‘zegjes’ met veel hoofdletters, uitroeptekens, oordeel en venijn, vaak zonder enige volwassen nuance. Het komt me soms voor dat we met zijn allen één grote collectieve persoonlijkheidsstoornis aan het ontwikkelen zijn.

anderen zijn domEen algemeen kenmerk van persoonlijkheidsstoornissen is de combinati..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er is alle reden om verzetsmensen gewoon verzetshelden noemen. Daar is niks mis mee

Verzetshelden overwonnen hun angst die anderen weerhield van acties tegen de bezetter. Volgens historicus Wim Berkelaar is er alle reden hen gewoon verzetshelden te noemen.

Afbeelding

Wegwerpscharen en dure metalen zaagbladen: Waar blijft de broodnodige visie op circulaire zorg?

Verduurzamen van de zorg, waar veel wordt gewerkt met wegwerpproducten, is van groot belang. Maar wetgeving staat een circulaire zorg nu nog te veel in de weg, schrijft expert Ilyes Machkor.

Afbeelding

Carola Schouten mag de armen wel wat meer tegemoetkomen. Beter nog: voorkom armoede

De wet die ervoor moet zorgen dat iedereen meedoet (Participatiewet) wordt iets soepeler. Je mag bijvoorbeeld wat meer bijverdienen. Maar de wet blijft zwaar leunen op controles, stelt Peter Heijkoop.

Afbeelding

Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet

Hoogleraar Jaap Dekker kruipt in de huid van Ebed-Melech. Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet. En zich ook nog wat andere vooroordelen moest laten welgevallen.

Afbeelding

Hoe maken we onze boodschap aan Qatar geloofwaardig? Niet alleen door een armband of speldje

Een statement maken over de arbeidsomstandigheden in Qatar is niet genoeg. We moeten in Nederland ook eerlijk naar onszelf durven kijken, schrijven Anne van der Meer en Floris Grijzenhout.

Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.