We kunnen niet zonder de Bijbel. Maar als het lezen ervan een doel in zichzelf wordt, gaat het niet goed

Opinie
In deze Maand van de Bijbel krijgen we weer van alle kanten te horen dat we moeten bijbellezen. De challenges, webinars en bijbelleesroosters vliegen ons om de oren. Is die zo ongerichte oproep - aan iedereen, zonder onderscheid - wel zo gezond?
Jos Douma • predikant Plantagekerk Zwolle
dinsdag 16 februari 2021 om 19:30 aangepast 13:29
Waar bijbellezen een doel in zichzelf wordt, gaat er iets niet goed.
Waar bijbellezen een doel in zichzelf wordt, gaat er iets niet goed. beeld istock

Onbedoeld kan een ‘Maand van de Bijbel’ de gedachte versterken dat het christendom een boekreligie is. Maar dat is het niet. Zeker, we zouden nergens zijn zonder die Bijbel. Maar zonder Christus zijn we pas echt verloren. Of iets anders gezegd, in de Engelse taal, verwijzend naar een aantal artikelen van James Fowler die ik zo’n twintig jaar geleden las (later in boekvorm verschenen: Christianity is NOT Religion) en die erg vormend zijn geweest voor mijn spiritualiteit:

christendom is geen boekreligie, geen geloofssysteem, geen moraal, geen rollenspel, geen probleemoplosser, geen ideologische optie en geen - isme. Christendom IS Christus.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We kunnen niet zonder de Bijbel. Maar als het lezen ervan een doel in zichzelf wordt, gaat het niet goed

In de Maand van de Bijbel krijgen we van alle kanten te horen dat we moeten bijbellezen, schrijft Jos Douma. De challenges, webinars en bijbelleesroosters vliegen ons om de oren. Is die oproep aan iedereen wel zo gezond?

Afbeelding

Een vreemde Bijbel spreekt ons niet na, maar spreekt ons aan

Juist omdat de Bijbel zo vaak niet spoort met onze verwachtingen en tot ons spreekt vanuit een ver en vreemd verleden, ontdekt hij ons aan onszelf. De Bijbel spreekt ons niet na, maar spreekt ons aan, schrijft Bärry Hartog.

Afbeelding

Heeft vaccinatie iets te maken met wat er in het bijbelboek Openbaring staat?

Het is mooi als Bijbelteksten direct iets zeggen over de actualiteit. Maar het is gevaarlijk ze op de klank af zo te lezen, zonder goed te luisteren naar de context waarin ze staan.

Afbeelding

Houd je hoofd erbij tijdens het bijbellezen, want de kerk gaat stuk aan bijbellezen met het hart

De Bijbel vooral lezen met het hart, en niet te veel met het verstand? Dat hoor je veel zeggen. Maar de kerk gaat eraan kapot, stelt Eep Talstra.

Afbeelding

Speel pausen niet uit elkaar omdat ze de Bijbel verschillend lezen

Noem de vroegere paus Benedictus XVI geen fundamentalist en de huidige paus Franciscus geen ketter. Het verschil tussen hen beiden is het beste te vergelijken met het onderscheid tussen evangelisten Lucas en Johannes.

Afbeelding

Essay: De Bijbel is geen openbaring, maar wel openbarend

Wanneer wij de Bijbel lezen dan lezen we nooit alleen. We lezen in aanwezigheid van de Geest, die inspireerde en inspireert, omringd door een ‘wolk van getuigen’, stelt Vaticaanwatcher Hendro Munsterman in een essay.