De Bijbel gaat verder dan oude patriarchale of nieuwe liberale ideologieën

Opinie
De Bijbel heeft over ‘gender’ veel te zeggen. Daarom is het van belang om als christen een inbreng te hebben in de huidige genderdiscussie, met alle moeite en zorg die daarachter ligt, blogt Eric Peels.
Eric Peels • hoogleraar Oude Testament aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA)
maandag 15 februari 2021 om 16:47
Afbeelding
beeld Dick Vos
Theologenblog

Daags voor de stormloop van de Trumpisten op het Capitool, 6 januari jl., gebeurde in datzelfde gebouw iets dat voor velen niet minder schokkend was.  Op voorstel van de Democraten werd als nieuwe huisregel aangenomen dat door het Huis van Afgevaardigden voortaan alleen nog genderneutrale politieke taal gebezigd zou worden. Dus geen vader en dochter meer, maar ouder en kind, enz. 

Bij de opening van het Congres de zondag daarvoor, besloot de politicus Emanuel Cleaver zijn gebed met ‘amen and a-woman’. Letterlijk vertaald: naast ‘a-mannen’ ook ‘a-vrouw’ - alsof het woord ‘amen’ eenzijdig mannelijk zou zijn. Of het volk hier nu op zat te wachten ... olie op het vuur van de verdeeldheid. 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

75 jaar ontheemd, de situatie van de Palestijnen is niet hoopvol. Maar er zijn 'ook andere geluiden'

Op zondag 14 mei was het de Dag van de Nakba, waarop de ‘catastrofe’ werd herdacht: 700.000 Arabische inwoners die 75 jaar geleden ontheemd raakten in eigen land. Arco den Heijer sprak er met Palestijnen en Joden over.

Afbeelding

Voor een volledig herstel van ons leven op aarde hebben we de hemel nodig

Als het uiteindelijk niet lukt om Poetin naar Den Haag te krijgen, zal het verlossende antwoord van God zelf moeten komen. Alleen Hij is in staat om recht en vrede blijvend met elkaar te verbinden, schrijft Jaap Dekker.

Afbeelding

Stel je voor dat bij de volgende koningslunch de 'nobodies' en 'nullen' mogen aanschuiven

Als jonge theoloog heeft Pieter Dirk Dekker niet veel met de monarchie. Toch ziet hij een mogelijke meerwaarde, schrijft hij de koning. Nodig bij een volgende lunch 'de haveloze daklozen en statusloze statelozen' uit.

Afbeelding

Generatie Z, met de Z van 'zinloos'. Wie tilt ons boven onszelf uit?

De jonge Generatie Z ervaart de zinloosheid die meekomt met het gesloten westerse wereldbeeld, schrijft theoloog Myriam Klinker. 'Dit is de sombere kant van Gen Z.: de wereld gaat eraan en ik stel niks voor.'

Afbeelding

Instanties moeten zich bekeren. Ook voor hen geldt: je hebt geen naaste, maar je bent er een

Het voorstel van Jasper van den Bovenkamp om elke ambtenaar verplicht ieder jaar huisbezoeken af te laten leggen bij mensen in armoede verdient navolging. Instanties zullen zich moeten bekeren, betoogt Arjan van den Os.

Afbeelding

Henk de Jong (1932-2023) verstond de vragen van zijn tijd en zocht naar nieuwe begaanbare wegen

De Nederlands-gereformeerde theoloog Henk de Jong 'ging de uitdaging aan om nieuwe begaanbare wegen te zoeken en daarin naast zoekende mensen te gaan staan'. Bijzonder hoogleraar Jaap Dekker gedenkt zijn leermeester.