Houd je hoofd erbij tijdens het bijbellezen, want de kerk gaat stuk aan bijbellezen met het hart

Opinie
De Bijbel vooral lezen met het hart, en niet te veel met het verstand? Daar gaat de kerk aan stuk.
Eep Talstra • emeritus hoogleraar Oude Testament
vrijdag 29 januari 2021 om 01:00
Als de Maand van de Bijbel ons helpt de Bijbel wat nieuwsgieriger te lezen, zou die maand ons goed doen.
Als de Maand van de Bijbel ons helpt de Bijbel wat nieuwsgieriger te lezen, zou die maand ons goed doen. beeld istock
Maand van de Bijbel

Het lezen van de ND-katern Zondag was een boeiende ervaring, door de drie of vier zo verschillende stemmen over Bijbel en geloof. Dus allereerst, compliment dat er zo uitvoerig aandacht is voor de ‘Maand van de Bijbel’. Tussen de andere kranten is dat een plezierige uitzondering.

Tegelijkertijd werd ik er ongeduldig van. Het gaat in de artikelen over Tomasz Polak, over Karl Barth en over De Korte en De Reuver wel over de Bijbel, maar eigenlijk ook helemaal niet. Het gaat in feite telkens over de invloed van kerk en ritueel op het bijbellezen, met heel verschillende effecten. Die ervaring met een kerkelijk kader bracht Tomasz Polak tot afkeer van kerk en geloof. Het bracht Schinkelshoek tot de vraag: waar is de nieuwe Karl Barth, die ons w..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We kunnen niet zonder de Bijbel. Maar als het lezen ervan een doel in zichzelf wordt, gaat het niet goed

In de Maand van de Bijbel krijgen we van alle kanten te horen dat we moeten bijbellezen, schrijft Jos Douma. De challenges, webinars en bijbelleesroosters vliegen ons om de oren. Is die oproep aan iedereen wel zo gezond?

Afbeelding

Een vreemde Bijbel spreekt ons niet na, maar spreekt ons aan

Juist omdat de Bijbel zo vaak niet spoort met onze verwachtingen en tot ons spreekt vanuit een ver en vreemd verleden, ontdekt hij ons aan onszelf. De Bijbel spreekt ons niet na, maar spreekt ons aan, schrijft Bärry Hartog.

Afbeelding

Heeft vaccinatie iets te maken met wat er in het bijbelboek Openbaring staat?

Het is mooi als Bijbelteksten direct iets zeggen over de actualiteit. Maar het is gevaarlijk ze op de klank af zo te lezen, zonder goed te luisteren naar de context waarin ze staan.

Afbeelding

Houd je hoofd erbij tijdens het bijbellezen, want de kerk gaat stuk aan bijbellezen met het hart

De Bijbel vooral lezen met het hart, en niet te veel met het verstand? Dat hoor je veel zeggen. Maar de kerk gaat eraan kapot, stelt Eep Talstra.

Afbeelding

Speel pausen niet uit elkaar omdat ze de Bijbel verschillend lezen

Noem de vroegere paus Benedictus XVI geen fundamentalist en de huidige paus Franciscus geen ketter. Het verschil tussen hen beiden is het beste te vergelijken met het onderscheid tussen evangelisten Lucas en Johannes.

Afbeelding

Essay: De Bijbel is geen openbaring, maar wel openbarend

Wanneer wij de Bijbel lezen dan lezen we nooit alleen. We lezen in aanwezigheid van de Geest, die inspireerde en inspireert, omringd door een ‘wolk van getuigen’, stelt Vaticaanwatcher Hendro Munsterman in een essay.