Het Nederlandse onderwijssysteem is verrot. Een school is geen bedrijf

Opinie
Hoe is het zo gekomen, dat leerlingen in het basisonderwijs geen gelijke kansen krijgen? Breed vormend onderwijs is verschraald tot hoge scores op kwantificeerbare doelen, stelt Ina van der Boogaart, oud schoolleider primair onderwijs.
Ina van den Boogaart • oud-schoolleider primair onderwijs, is nu werkzaam bij een inburgeringsorganisatie als manager taalschool
maandag 25 januari 2021 om 19:01 aangepast 08:11
Basisschoolleerlingen uit groep 8 buigen zich over de Cito-eindtoets.
Basisschoolleerlingen uit groep 8 buigen zich over de Cito-eindtoets. beeld anp / Bart Maat

De tv-serie Klassen raakte. We zijn en bloc van de leerlingen Anyssa en Yunuscan gaan houden, het zijn levende voorbeelden van de ongelijkheid die niemand wil. Klassen legde ook patronen bloot. Patronen waarover we collectief en correct ach en wee roepen. Terecht?
Wat de tv-serie niet vertelt, is het verhaal over hoe deze patronen zich in ons onderwijs nestelden. Hoe kon het zover komen dat basisscholen gereduceerd werden tot leveranciers van het gewenste ticket naar vervolgonderwijs?

Je eindadvies is bepalend voor een goede toekomst, zegt een van de leerlingen, de uitspraak illustreert welke vergiftigde manier van denken we bij kinderen en ouders hebben weten te creëren. Waar is de woede daarover? Waar is de collectieve verontwaardiging o..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er is alle reden om verzetsmensen gewoon verzetshelden noemen. Daar is niks mis mee

Verzetshelden overwonnen hun angst die anderen weerhield van acties tegen de bezetter. Volgens historicus Wim Berkelaar is er alle reden hen gewoon verzetshelden te noemen.

Afbeelding

Wegwerpscharen en dure metalen zaagbladen: Waar blijft de broodnodige visie op circulaire zorg?

Verduurzamen van de zorg, waar veel wordt gewerkt met wegwerpproducten, is van groot belang. Maar wetgeving staat een circulaire zorg nu nog te veel in de weg, schrijft expert Ilyes Machkor.

Afbeelding

Carola Schouten mag de armen wel wat meer tegemoetkomen. Beter nog: voorkom armoede

De wet die ervoor moet zorgen dat iedereen meedoet (Participatiewet) wordt iets soepeler. Je mag bijvoorbeeld wat meer bijverdienen. Maar de wet blijft zwaar leunen op controles, stelt Peter Heijkoop.

Afbeelding

Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet

Hoogleraar Jaap Dekker kruipt in de huid van Ebed-Melech. Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet. En zich ook nog wat andere vooroordelen moest laten welgevallen.

Afbeelding

Hoe maken we onze boodschap aan Qatar geloofwaardig? Niet alleen door een armband of speldje

Een statement maken over de arbeidsomstandigheden in Qatar is niet genoeg. We moeten in Nederland ook eerlijk naar onszelf durven kijken, schrijven Anne van der Meer en Floris Grijzenhout.

Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.