Hoe krom wil je het?
In het Nederlands Dagblad van 15 januari hebben we de oproep kunnen lezen van de Koninklijke Boekverkopersbond, gesteund door een aantal prominente schrijvers, om vooral lokaal te blijven kopen. Als schrijver van christelijke jeugdboeken kan ik deze boodschap alleen maar volmondig onderschrijven. Veel christelijke boekhandels hebben toch al grote moeite het hoofd boven water te houden. Als deze winkels allemaal verdwijnen, heeft dat verregaande gevolgen voor de uitgave van christelijke boeken, daar ben ik van overtuigd. In grote, reguliere boekhandels is in veel gevallen geen plaats voor hun werk.

U mag bij onze boekhandel en PostNL-afhaalpunt wel een boek ophalen dat u bij bol.com hebt besteld, maar onze eigen boeken mag u niet afhalen.
(beeld anp / Koen van Weel)De gevolgen voor mij als boekverkoper zijn nog veel groter. In december, de maand waarin door boekhandels de krenten in de pap worden verdiend, zagen wij ons geconfronteerd met een desastreus omzetverlies. Voeg daaraan toe dat de voorraad in de winkel juist in de laatste maanden van het jaar het grootst is en je snapt het probleem. De rekeningen voor de onverkochte boeken moeten wel betaald worden.
Ik begrijp heel goed dat er iets moet gebeuren om de coronapandemie tot staan te brengen, maar snap niet waarom bijvoorbeeld drankenhandels wel een afhaalloket mogen hebben (of zou dit door de accijnzen komen?), maar wij als boekhandel niet.
Het wordt trouwens nog gekker. In onze winkel hebben we een PostNL-afhaalpunt, waar klanten die niet thui..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .