Naast mensen staan, dat is het. Ze zijn geen ambtenaar en ook geen ambtsdrager van de kerk
Een geestelijk verzorger is geen ambtenaar van de overheid en evenmin een ambtsdrager van de kerk. Dat maakt hun positie uniek en aantrekkelijk. Dat stellen Evert Kronemeijer en Elsbeth Littooij, beiden werkzaam als geestelijk verzorger in de revalidatie en in de eerste lijn

Geestelijk verzorgers kunnen een belangrijke rol spelen in het bijstaan van stervenden, omdat zij geleerd hebben om het ‘uit te houden’ en ‘mee af te dalen in de put’.
(beeld iStock)Godsdienstsocioloog Kees de Groot zet in een interview met het Nederlands Dagblad (7 januari) zijn visie op de professionalisering van geestelijke verzorging uiteen, nu hij bijzonder hoogleraar Levensbeschouwing en geestelijke volksgezondheid in Tilburg wordt.
Hij constateert dat (1) de overheid het financieel mogelijk maakt om geestelijke verzorging aan te bieden in de thuissituatie en (2) dat geestelijk verzorgers voor hun bevoegdheid niet langer afhankelijk zijn van een zending door een levensbeschouwelijk genootschap. De Groot vreest dat geestelijke zorg daarmee te veel afhankelijk zal worden van de overheid, die geneigd zou kunnen zijn om haar ‘functioneel’ in te zetten.
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .