Luister naar

Is kleding in de winkels straks - na de lockdown - uit de mode?

Achtergrond
Vanwege de lockdown zijn de winkels gesloten en blijven ondernemers die een kledingwinkel hebben met onverkochte voorraad zitten. Maar is de mode echt zo aan tijd gebonden of willen we de kledingstukken van nu volgend jaar ook nog wel kopen?
Wisanne de Reus
vrijdag 15 januari 2021 om 03:00 aangepast 05:44

‘Kledingstukken worden na drie maanden afgeprijsd’

Cora van der Elst-Rozendaal van Malibu Mode in Alblasserdam:

‘De collectie die ik nu in de winkel heb hangen, probeer ik deels volgend jaar te verkopen. Waarschijnlijk zal de helft van de winkel gevuld zijn met nieuwe kleding en de andere helft met outlet. Maar dat de lockdown verlengd wordt, betekent voor ons een financiële strop. In december en januari verdien je het geld waarmee je de nieuwe collectie gaat betalen.

Kledingstukken die drie maanden in de winkel hangen, worden afgeprijsd, dat is de ongeschreven regel in de modebranche. Je moet daar wel in meegaan, andere winkels doen die kledingstukken ook in de uitverkoop. Regelmatig kijk ik even op de website van grotere winkels om te zien wat zij met de kleding doen.

Ik hoop dat ik de volgende collectie kan betalen, maar ik kan daar nu nog niets over zeggen, je weet niet hoelang de lockdown nog duurt. Ik heb geen webshop, omdat de meeste van mijn klanten wat ouder zijn. Die bestellen liever niet online, maar komen naar de winkel om te passen. Af en toe belt er een klant die een specifiek kledingstuk nodig heeft en dan laat ik een en ander thuis bezorgen zodat de klant thuis kan passen. Maar die verkopen zetten geen zoden aan de dijk.’

‘Mode van nu kan ook volgend jaar’

@Saskiasauce via Twitter:

‘Kunnen we niet afspreken dat de mode van nu ook de mode van volgend jaar is en dus de voorraden van de winkels na de lockdown kopen in plaats van iets nog nieuwers?’

‘De band met onze kledingkast verandert’

Anne-Ro Klevant Groen, werkzaam bij Fashion for Good, een internationaal innovatieplatform dat ‘circulaire mode’ nastreeft:

‘Veel retailers zitten nu met een overschot aan voorraad vanwege COVID-19, veel winkels zijn dicht en kleding kan dus niet verkocht worden. De online verkoop is echter bij veel retailers enorm gestegen, maar in algemene zin is de verkoop omlaag gegaan en niet-verkochte of niet-verscheepte kleding is iets waar veel kledingmerken mee zitten. De oplossingen hiervoor zijn bijvoorbeeld: verkopen in een later seizoen, kleding aanpassen en alsnog verkopen, doorverkopen, verhuren, recyclen of ‘downcyclen’.

Corona heeft invloed op de manier waarop mensen omgaan met mode. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat mensen rustiger aan doen, meer reflecteren, de kledingkast uitmesten. En omdat we veel thuis zitten, zijn mensen ook meer tijdloze kleding gaan dragen. We hebben gezien dat loungewear (vrijetijdskleding) populairder is geworden bijvoorbeeld. De band met onze kledingkast is zeker aan het veranderen. Dit is echter niet geheel toe te schrijven aan corona. Er zijn ook veel kledingmerken die al een aantal jaren seizoenloos werken, dus niet per se naar een seizoen of kleur kijken, maar een collectie bouwen die tijdloos is en dus niet trendgevoelig.

De afgelopen jaren hebben we ook gezien dat consumenten steeds beter weten wat het verhaal achter de kleding is (wie heeft het gemaakt, hoeveel water en pesticiden worden er gebruikt in dit productieproces), meer duurzaam willen kopen en wat bewuster omgaan met hun kledingkeuze en aankopen.

Sommige economen zeggen echter ook dat na een tijd van oorlog of crisis mensen gaan vieren dat de nare tijden voorbij zijn en zich helemaal uitleven. Het is dus te vroeg om te zeggen wat we gaan doen. Waar wij als organisatie erg ons best voor doen, is mensen bewust maken van hoe de mode-industrie in elkaar zit, en dat de manier waarop we nu kleding maken, de hoeveelheid kledingstukken die er in omloop zijn en hoe we met onze kleding omgaan, drastisch moet veranderen.’

‘Je kleden volgens de laatste mode is minder belangrijk’

Milou Ket, trendwatcher op het gebied van styling, design en mode:

‘Voor de meeste kledingwinkels zal het lastig zijn de collectie van nu op een later moment te verkopen. De consument rekent erop dat er op een gegeven moment uitverkoop is en de winkelier moet ook maar de ruimte hebben om de voorraad op te slaan. Maar als je puur naar het consumentengedrag kijkt, zou het nog best kunnen. De laatste decennia is kleding steeds goedkoper geworden en ook de kwaliteit is minder geworden, al zijn er uitzonderingen. Dat werkt het gedrag in de hand dat vooral jonge consumenten een kledingstuk twee of drie keer dragen en het vervolgens weggooien. De laatste jaren zie ik een kentering. Mensen zijn zich er steeds vaker van bewust dat de productie van kleding slecht kan zijn voor het milieu. Voor de productie van katoen worden bijvoorbeeld veel pesticiden gebruikt en er is veel water voor nodig. Daarom is er meer vraag naar kleding van goede kwaliteit die langer meegaat. Daarnaast speelt mee dat mensen zelfbewuster en onafhankelijker zijn dan een paar decennia geleden. Je kleden volgens de laatste mode is minder belangrijk, juist het creëren van een eigen stijl wordt nu gewaardeerd.’

@Sabje1979 via Twitter, als reactie op
@Saskiasauce:

‘Denk dat de winkels dat niet zo leuk vinden, nóg minder omzet … Volgens mij kunnen we beter gewoon nu die nieuwe wintertrui kopen … zodat zij ook nu hun huur kunnen betalen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Moet in de kerk het 'over de doden niets dan goeds' gelden?

Aad Kamsteeg zit soms met kromme tenen bij uitvaartdiensten. 'Ze werden veroorzaakt door de enorme tegenstelling tussen wat nu bij zijn dood werd gezegd en wat ik eerder bij zijn leven te horen had gekregen.'

Afbeelding

Mijn angst is dat een deel van Groningen een showroom van cataloguswoningen wordt

Nu in Groningen huizen vernieuwd of vervangen moeten worden, dreigen complete dorpen hun karakter te verliezen. Zet daarom architecten in die de cultuurhistorische context van het gebied kennen.

Afbeelding

Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en terreurbestrijding als het over Israël en de Palestijnen gaat

Acties van Israël en de Palestijnen worden vaak op één hoop gegooid. Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en het bestrijden van terreur, schrijft Freek Vergeer van het CIDI.

Afbeelding

Politici gaan vroeg of laat overstag met de afbouw van alle fossiele subsidies

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal zegt dat het 'onzin' is dat de overheid de fossiele industrie met miljarden subsidieert (ND 31 januari). Ik zou willen dat hij gelijk had, zegt activist Rozemarijn van 't Einde.

Afbeelding

De schepping wordt verwoest, en de kerk blijft oorverdovend stil

Terwijl de politiek en vervuilende bedrijven de schepping onherstelbaar verwoesten, blijft de kerk oorverdovend stil, constateert theoloog en klimaatactivist Rozemarijn van 't Einde.

Afbeelding

We moeten in Nederland juist wél terug naar de dagen van Joop den Uyl

Mark Rutte stelt dat Nederland niet terug moet naar de jaren zeventig van Joop den Uyl. Maar het idealistische PvdA-boegbeeld roept bij de jonge historicus Daan Krahmer juist verlangens op naar de tijden van weleer.