De ongelijke start voor een grote groep kinderen is slecht nieuws voor de samenleving
Te vaak is het onderwijs niet de grote gelijkmaker maar de plek waar bestaande scheidslijnen worden versterkt. Dat vergt actie.
- Hilbert Bredemeijer • CDA-wethouder voor onderwijs in Den Haag aangepast 08:00

Het Nationaal Schoolontbijt op een basisschool in Hilversum, november 2020. 'In een gezonde samenleving mag niemand zich buitengesloten voelen', schrijft de Haagse onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer.
(beeld anp / Olaf Kraak)De steengoede documentaireserie ‘Klassen’ (VPRO/HUMAN) maakt één ding duidelijk: het toekomstperspectief van kinderen wordt steeds vaker bepaald door hun sociale herkomst. Dat is onwenselijk. De kansen van kinderen zouden moeten worden bepaald door hun kwaliteiten, dromen en talenten. Niet door de portemonnee of het opleidingsniveau van hun ouders.
Helaas bevestigt een recent uitgekomen onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) deze boodschap. Kinderen van lager opgeleide en minder welvarende ouders lopen op driejarige leeftijd al achter met reken- en taalvaardigheid. Ook krijgen ze vaker een te laag schooladvies, waar ze de rest van hun leven last van houden. Bovendien investeren hoogopgeleide ouders al vroeg in bijles voor hun kindere..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .