Realiteit kan de Britten genezen van hun grootheidswaan

Opinie
Het Verenigd Koninkrijk lijdt aan waanbeelden. De harde realiteit is dan het beste medicijn.
Alexander Dommerholt • woont sinds 2009 in het Verenigd Koninkrijk, werkt bij de lokale overheid van Hertfordshire
vrijdag 1 januari 2021 om 20:00 aangepast 16:32
Het Verenigd Koninkrijk is vanaf 1 januari het enige land ter wereld dat geen vrije handel met zichzelf kan drijven, omdat Noord-Ierland bij de Europese interne markt blijft horen.
Het Verenigd Koninkrijk is vanaf 1 januari het enige land ter wereld dat geen vrije handel met zichzelf kan drijven, omdat Noord-Ierland bij de Europese interne markt blijft horen. beeld Niklas Hallen / afp

De brexitdeal is een feit, en terwijl Boris Johnson alles uit de kast trekt om de overwinning te claimen, wordt het steeds duidelijker dat zijn deal allesbehalve ideaal is voor zijn land. De dienstensector, goed voor 80 procent van de Britse economie, komt niet aan bod in het verdrag. Vanaf 1 januari wordt het internationale goederentransport blootgesteld aan vertragingen en krijgen bedrijven te maken met een enorme bureaucratische rompslomp als zij zaken met de EU willen blijven doen. Niet alleen zal de Britse economie waarschijnlijk met minstens 4 procent krimpen, de brexit heeft van het Verenigd Koninkrijk (VK) het enige land ter wereld gemaakt dat niet vrije handel met zichzelf kan drijven, gezien Noord-Ierland bij de Europese intern..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help natuur, milieu én landbouw op basis van een inventarisatie van alle wensen, keuzes en voorwaarden

Nederland kan lessen trekken uit de ruilverkaveling van de landbouw. Inventariseer alle keuzes, wensen en voorwaarden voor natuur, milieu en landbouw, legt Henk de Vries uit.

Afbeelding

Aalmoezen van moslims omvatten meer dan liefdadigheid en dat is zeker in de vastenmaand van belang

Een supermarktketen speelt met het motto 'goed voor elkaar' in op de ramadan. Aalmoezen geven is belangrijk voor moslims, zeker tijdens de vastenmaand, legt islamoloog Joas Wagemakers uit.

Afbeelding

Waarom vrouwen oproepen meer te gaan werken, kan de overheid zich niet beter tot de ouderen richten?

In de toekomst zullen vitale ouderen langer moeten doorwerken, stelt Peter de Waard vast. Zij zitten niet meer in de kleine kinderen en hebben geen kinderopvang nodig.

Afbeelding

Ik ben op zoek naar de gulden middenweg in een wereld van mensen met absolute waarheden

We kunnen in discussies heel stellig zijn, met onze eigen, absolute waarheid. Waarheden als stukjes van een gebroken spiegel waarin we elkaar en onszelf niet meer zien, zegt Lennart van Venrooij.

Afbeelding

Op bedrijventerreinen zijn heel eenvoudig duurzame doelen te bereiken. Begin eens met zonnepanelen

Met beperkte ingrepen is op bedrijventerreinen een energiebesparing te realiseren die even groot is als het aardgasvrij maken van alle woonwijken. Dat schrijven Cees-Jan Pen en Theo Föllings.

Afbeelding

10 regels voor het gebruik van huiveringwekkende, maar ook fascinerende kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (AI) beleeft een doorbraak. Regulering is noodzakelijk, maar nog grotendeels onbekend terrein. Religieuze tradities kunnen hier volgens Cees-Jan Smits een unieke rol in spelen.