Realiteit kan de Britten genezen van hun grootheidswaan

Opinie
Het Verenigd Koninkrijk lijdt aan waanbeelden. De harde realiteit is dan het beste medicijn.
Alexander Dommerholt • woont sinds 2009 in het Verenigd Koninkrijk, werkt bij de lokale overheid van Hertfordshire
vrijdag 1 januari 2021 om 20:00 aangepast 16:32
Het Verenigd Koninkrijk is vanaf 1 januari het enige land ter wereld dat geen vrije handel met zichzelf kan drijven, omdat Noord-Ierland bij de Europese interne markt blijft horen.
Het Verenigd Koninkrijk is vanaf 1 januari het enige land ter wereld dat geen vrije handel met zichzelf kan drijven, omdat Noord-Ierland bij de Europese interne markt blijft horen. beeld Niklas Hallen / afp

De brexitdeal is een feit, en terwijl Boris Johnson alles uit de kast trekt om de overwinning te claimen, wordt het steeds duidelijker dat zijn deal allesbehalve ideaal is voor zijn land. De dienstensector, goed voor 80 procent van de Britse economie, komt niet aan bod in het verdrag. Vanaf 1 januari wordt het internationale goederentransport blootgesteld aan vertragingen en krijgen bedrijven te maken met een enorme bureaucratische rompslomp als zij zaken met de EU willen blijven doen. Niet alleen zal de Britse economie waarschijnlijk met minstens 4 procent krimpen, de brexit heeft van het Verenigd Koninkrijk (VK) het enige land ter wereld gemaakt dat niet vrije handel met zichzelf kan drijven, gezien Noord-Ierland bij de Europese intern..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.

Afbeelding

Liturgische momenten helpen om het besef te voeden dat we afhankelijk zijn van wat de aarde geeft

We moeten goed voor planten, dieren en het bodemleven zorgen, stelt Jan van der Stoep vandaag bij het aanvaarden van zijn ambt als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research.

Afbeelding

Waarom Sjirk Kuijper Twitter verlaat: ‘Het gaat pijn doen. Want weggaan is als stad en land verlaten’

Voormalig ND-hoofdredacteur Sjirk Kuijper verlaat Twitter. Maar dat wordt wel een offer, schrijft hij in een essay. ‘Ik aarzel, treuzel, stel het uit, en staar over m’n schouder naar wat ik achter me moet laten.’

Afbeelding

Ja, er is een opvangcrisis. Maar erken ook dat de instroom simpelweg hoog is

In het asielbeleid is naast een opvangcrisis ook sprake van een instroomcrisis, vindt CU-burgerlid Robbert-Jan van de Werken. ‘Zonder falend opvangbeleid is het een zeer ingewikkelde opgave om voor al deze mensen tijdig plek te vinden.’

Afbeelding

De intensieve landbouw is een veel te gemakkelijke zondebok van een zeer intensieve samenleving

Alles in dit land is intensief, waarom wordt alleen de intensieve landbouw aangekeken op de afname van biodiversiteit? Melkveehouder Ben Apeldoorn legt uit waarom hij efficiënt te werk gaat.