Luister naar

Duizend Woorden: Winterzwemmen

Opinie
Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Redacteur Ruth van der Kolk beschrijft wat deze foto uit het nieuws bij haar oproept.
Ruth van der Kolk
maandag 28 december 2020 om 03:00
Afbeelding
beeld epa / Wu Hong

De temperatuur in Peking is gezakt naar het vriespunt. Dit is de ideale situatie om een duik te nemen in het Houhai-meer, zal deze inwoner van de Chinese hoofdstad waarschijnlijk hebben gedacht. Terwijl de zon doorkomt spoelt hij, na een ijskoud rondje zwemmen, zijn lichaam schoon met water uit een jerrycan.

Hij is een van de velen in China die doen aan winterzwemmen. Vooral ouderen zijn hierin geïnteresseerd. Het gaat deze man niet om een ritueel, zoals de nieuwjaarsduik, waarbij je snel de zee in rent om het jaar in te luiden. Hier gaat het om de gezondheid. Zwemmen in ijskoud water zou het geheim zijn voor een goede gezondheid. Koude temperaturen stimuleren de bloedsomloop, waardoor bepaalde ziekten op afstand worden gehouden.

Dit doel bereiken, vergt overigens meer van deze man dan alleen de moed om een duik te nemen. Fanatiekelingen staan 's ochtends vroeg op om het ijs in het Houhai-meer door te prikken en het om te toveren tot een zwembad.

In de zomer kan de man met jerrycan gaan voor een tweede ronde. Dan dient het Houhai-meer een ander doel. Het is de plek om af te koelen tijdens een onvermijdelijke hittegolf. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook de Amerikaanse president Biden kan vrede in Jemen niet herstellen. Hoe moet het verder?

Een bemiddelingspoging van de Verenigde Naties in Jemen is vastgelopen. De bevolking is er, zoals in de hele oorlog, het slachtoffer van, schrijft Johan Buwalda.

Afbeelding

We hebben morele moed nodig om de wereld te verbeteren

Laten we dichtbij huis moreel moedig zijn, schrijft tekstschrijver Theanne Boer. ‘Een managementfunctie in de zorg weigeren omdat je met je handen aan het bed wilt staan, is ook morele ambitie.’

Afbeelding

Hoed u voor machtspolitiek door een classis of synode. ‘Verander spelregels van het gereformeerd kerkrecht niet’

Er gaat een wissel om als gereformeerde kerken op regionaal of landelijk niveau ruimte krijgen kerkenraadsleden te schorsen en af te zetten. Dat bedreigt de Christelijke Gereformeerde Kerken, waarschuwt Ernst Leeftink.

Afbeelding

De mens achter de beleidstaal: wat we kunnen leren van vluchtelingenromans

We worden meegetrokken in een woordenbrij van begrippen als aanmeldcentrum, opvanglocaties en statushouders. Die doen vergeten dat achter deze bureaucratische taal de verhalen van mensen schuilgaan, schrijft Rien Fraanje.

Afbeelding

In Engeland regent het rechtszaken over gender. Laten we eerst daarvan leren

Voor ingrijpende medische behandelingen is eerst sluitend wetenschappelijk bewijs van veiligheid en effect nodig en vervolgens een adequate medische diagnose, vindt huisarts Gerrit Roorda.

Afbeelding

Goede seksuele vorming op school bestaat uit meer dan lessen

De grote uitdaging rondom seksuele vorming in het onderwijs ligt op een ander vlak, schrijven Sebastiaan en Wietske Kruyswijk. Hóé geef je die een plek binnen het bomvolle onderwijs?