De lockdown is een forse dreun voor chronisch zieken. Zo kunnen anderen hen helpen
Al langer leeft er zorg over de indirecte en toekomstige gevolgen van de coronapandemie op kwetsbare groepen als chronisch zieken. De nieuwe lockdown zet dat op scherp. Wij, zelf chronisch ziek of er als naaste erg bekend mee, willen inzicht geven en uitnodigen tot steun.

'Wanneer je chronisch-progressief ziek wordt, word je met verschillende verliezen geconfronteerd, in verschillende dimensies van je bestaan.'
(beeld afp / Oli Scarff)‘Vooral voor kwetsbare doelgroepen zijn de corona-effecten ingrijpend.’ Dat is een korte maar aangrijpende zin uit een recent rapport van het RIVM (27 november 2020). In nauw verband met die effecten staat een maatregel als lockdown, die nu voor een tweede keer is afgekondigd.
Dat is een forse dreun. Voor iedereen, ook voor chronisch zieken, mensen die ten minste zes maanden ziek zijn en bij wie genezing niet aan de orde is. Denk aan artrose, reuma, diabetes, kanker.
Wijzelf hebben vooral ervaring met een chronisch-progressieve ziekte, een ziekte die langzaam of snel verergert. Denk aan ALS, MS, parkinson, lyme, dementie en bepaalde vormen van kanker. Hoe houden zij hun levensschip op koers? En hoe kunnen anderen daarbij helpen?
1. Chronisch-p..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .