De lockdown is een forse dreun voor chronisch zieken. Zo kunnen anderen hen helpen

Opinie
Al langer leeft er zorg over de indirecte en toekomstige gevolgen van de coronapandemie op kwetsbare groepen als chronisch zieken. De nieuwe lockdown zet dat op scherp. Wij, zelf chronisch ziek of er als naaste erg bekend mee, willen inzicht geven en uitnodigen tot steun.
Peter van den Berg, Yvette van de Veerdonk, Pauline Aalbers, Wim Smeets en Gerke Verthriest • ervaringsdeskundigen chronisch zieken
maandag 21 december 2020 om 03:01
'Wanneer je chronisch-progressief ziek wordt, word je met verschillende verliezen geconfronteerd, in verschillende dimensies van je bestaan.'
'Wanneer je chronisch-progressief ziek wordt, word je met verschillende verliezen geconfronteerd, in verschillende dimensies van je bestaan.' beeld afp / Oli Scarff

‘Vooral voor kwetsbare doelgroepen zijn de corona-effecten ingrijpend.’ Dat is een korte maar aangrijpende zin uit een recent rapport van het RIVM (27 november 2020). In nauw verband met die effecten staat een maatregel als lockdown, die nu voor een tweede keer is afgekondigd.

Dat is een forse dreun. Voor iedereen, ook voor chronisch zieken, mensen die ten minste zes maanden ziek zijn en bij wie genezing niet aan de orde is. Denk aan artrose, reuma, diabetes, kanker.

Wijzelf hebben vooral ervaring met een chronisch-progressieve ziekte, een ziekte die langzaam of snel verergert. Denk aan ALS, MS, parkinson, lyme, dementie en bepaalde vormen van kanker. Hoe houden zij hun levensschip op koers? En hoe kunnen anderen daarbij helpen?

1. Chronisch-p..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’

Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?