Vragen van een 27-jarige: Hoe kan kerkmuziek mijn geloof verdiepen?

Opinie
27-jarigen dansen op het slappe koord tussen jeugd en volwassenheid, vol levensvragen. Ilona de Lange, sinds april 27, is op zoek naar antwoorden. ‘Hoe kan kerkmuziek mijn geloof verdiepen?’ vraagt ze vandaag aan Henk Vogel, organist en liefhebber van muziek uit de brede kerkelijke traditie.
Ilona de Lange
donderdag 10 december 2020 om 14:00
Ilona de Lange
Ilona de Lange beeld Jaap Meijer
Levensvragen van een 27-jarige

Sinds kort luister ik geregeld de dagelijkse podcast Pray as you go, een initiatief van de Britse jezuïeten. De bijbellezing en het gebed beginnen altijd met de datum en het moment in het kerkelijk jaar. ‘It’s the 34th week of ordinary time’ klonk het onlangs zo mooi. En nu is het advent. Het kerkelijk jaar is opnieuw begonnen. Vanuit mijn hervormde opvoeding weet ik daar eigenlijk bar weinig van. Ik wil me sterker verbonden voelen met ‘de kerk van alle tijden en plaatsen’. Hoe raak ik meer thuis in het kerkelijk jaar en hoe kan kerkmuziek mijn geloof verdiepen, vraag ik aan Henk Vogel (28). Hij is de Leo Blokhuis van de kerkmuziek en is bezig met een proefschrift over de culturele waarde van psalmen.


Henk Vogel - beeld nd

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Levensvragen van een 27-jarige: Hoe krijg ik meer moed in mijn werk?

27-jarigen dansen op het slappe koord tussen jeugd en volwassenheid, vol levensvragen. Ilona de Lange is op zoek naar antwoorden. Deze week stelt ze een vraag aan Tim Vreugdenhil, stadspredikant van Amsterdam.

Afbeelding

Vragen van een 27-jarige: Hoe kies je wat voor werkende moeder je wordt?

27-jarigen dansen op het slappe koord tussen jeugd en volwassenheid, vol levensvragen. Ilona de Lange, zelf 27, is op zoek naar antwoorden. 'Hoe kies je wat voor werkende moeder je wordt?', vraagt ze vandaag aan Margriet Zwart-Westers (31).

Afbeelding

Levensvragen van een 27-jarige: Kan ik me voorbereiden op rouw?

Ilona de Lange is op zoek naar antwoorden. 'Kan ik me voorbereiden op rouw?', vraagt ze aan Geert Smid, psychiater en bijzonder hoogleraar Psychotrauma, verlies en rouw na rampen en geweld.

Afbeelding

Vragen van een 27-jarige: Hoe kan kerkmuziek mijn geloof verdiepen?

27-jarigen dansen op het slappe koord tussen jeugd en volwassenheid, vol levensvragen. Hoe kan kerkmuziek mijn geloof verdiepen? Dat vraagt Ilona de Lange aan Henk Vogel, organist en liefhebber van muziek.

Afbeelding

Levensvragen: Hoe ben ik een goed mens zonder mening?

27-jarigen dansen op het slappe koord tussen jeugd en volwassenheid, vol levensvragen. Ilona de Lange (27) is op zoek naar antwoorden. ‘Hoe ben ik een goed mens zonder mening?’ vraagt ze aan Marja Pruis, schrijfster van De Groene Amsterdammer.

Afbeelding

Levensvragen van een 27-jarige: Hoe ver moet je gaan in naastenliefde?

Ilona de Lange is 27 en op zoek naar antwoorden op levensvragen. ‘Hoe ver moet je gaan in naastenliefde?’ vraagt ze vandaag aan Don Ceder. 'Accepteer dat er geen perfecte levensreis bestaat.'