VVD uit zich rechtser dan ooit tevoren en stelt het nationale belang voorop

Opinie
In plaats van de door de media bejubelde stap naar links, doet de VVD een grote stap naar rechts. Dat schrijft Pim Kraan. Hij is algemeen directeur van Save the Children Nederland.
Pim Kraan • algemeen directeur, Save the Children Nederland
dinsdag 8 december 2020 om 22:00 aangepast 13:11
Lijsttrekker Mark Rutte van de VVD tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen in 2019.
Lijsttrekker Mark Rutte van de VVD tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen in 2019. beeld anp / Lex van Lieshout

Afgelopen decennia werden politieke leiders geconfronteerd met grote mondiale problemen - een banken-, klimaat- en migratiecrisis. Dit jaar is daar ook de coronacrisis nog bijgekomen. Met alle economische gevolgen van dien. Het is een zware tijd, voor ons allemaal. De hoogste tijd dus, om solidair te zijn met elkaar. FdijNiet alleen in Nederland, maar juist ook wereldwijd. Want het zijn altijd de allerarmsten onder ons die het hardst worden getroffen. Ironisch genoeg is dit allerminst waar de VVD voor pleit in hun nieuwe verkiezingsprogramma met de misleidende titel ‘Samen aan de slag’.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.

Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’