En wat als het zorgpersoneel geen vaccinatie tegen corona wil?

Opinie
Werknemers in de zorg mogen vaccinatie weigeren, maar werkgevers mogen dan ook ontslaan. Dat betogen Roland Pierik (universitair hoofddocent Rechtsfilosofie) en Evert Verhulp (hoogleraar Arbeidsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam).
Roland Pierik • universitair hoofddocent Rechtsfilosofie Evert Verhulp •
vrijdag 4 december 2020 om 18:00 aangepast 18:45
Als de werkgever het zorgpersoneel verplicht tot vaccinatie, is dat onmiskenbaar een inbreuk op de grondrechten die aan de werknemer toekomen, maar de werknemer kan zich ten opzichte van zijn werkgever niet onbeperkt op die grondrechten beroepen.
Als de werkgever het zorgpersoneel verplicht tot vaccinatie, is dat onmiskenbaar een inbreuk op de grondrechten die aan de werknemer toekomen, maar de werknemer kan zich ten opzichte van zijn werkgever niet onbeperkt op die grondrechten beroepen. beeld anp Bart Maat
Coronavirus

Ondanks dat het Covid-19-vaccin nog niet beschikbaar is, is de discussie over vaccinatie van personeel van zieken- en verzorgingshuizen al losgebarsten. In de Volkskrant stond een hartstochtelijke oproep van huisarts Renske van de Goor (‘Laat je prikken, anders laat je anderen stikken, 16 november) toch vooral wel voor vaccinatie te kiezen. Vergelijkbare discussies spelen voor griepvaccinatie in de zorg en de mazelenvaccinatie bij medewerkers in de kinderopvang. Een woordvoerster van de FNV stelde al eerder dat een baas nooit een vaccinatie mag eisen. Maar zou een werknemer die vaccinatie weigert ontslagen kunnen worden?

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het ritueel van de persconferentie biedt houvast en structuur

De persconferentie kan goed gezien worden als een ritueel dat structuur biedt. Aan dat ritueel zou wel meer betekenis gegeven mogen worden, stelt Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier.

Afbeelding

Houden ongevaccineerden het bed van anderen bezet? Er verschuift iets fundamenteels

‘Zo meneer, hebt u er nu geen spijt van dat u zich niet hebt laten vaccineren?’ Deze situatie is niet fictief. Het overkwam mijn ongevaccineerde vader, nadat hij besmet was geraakt, schrijft Aaldert van Soest.

Afbeelding

Stichting Artsen Collectief Covid versimpelt de werkelijkheid van corona

Het is terecht dat groepen als het Artsen Collectief Covid wijzen op de risico’s die er aan het huidige kabinetsbeleid zitten. Maar overdrijf en bagatelliseer niet, stelt wetenschapsredacteur René Fransen.

Afbeelding

De zegen van de toegangspas: de kerk krijgt een unieke kans om een positief getuigenis te geven

Kerken kunnen radicaal getuigen, door te laten zien aan de wereld dat in de kerk niet zoiets bestaat als denken in hokjes van gevaccineerden en niet-gevaccineerden, schrijft Maurits Luth.

Afbeelding

Europeanen over de coronapas: Helpt de beknotting van vrijheden ook echt in de strijd tegen corona?

Ook in de rest van Europa woedt onder opiniemakers discussie over de coronapas en de beperkingen van niet-gevaccineerden. Hoe wenselijk zijn deze ‘entreebewijzen’?

Afbeelding

Wie is er aansprakelijk bij bijwerkingen na een vaccinatie?

Vaccins hebben bijwerkingen. Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht, legt uit wie juridisch aansprakelijk is voor opgelopen schade na de vaccinatie. De overheid, de farmaceut of de hulpverlener?