Joden beschermen, het kon toch - een voorbeeld voor Nederland
Zondag is het bevrijdingsdag in Albanië. Dat land komt de eer toe dat alle Joden daar tijdens de Tweede Wereldoorlog volledige bescherming genoten van de overwegend islamitische bevolking. Een groot verschil met Nederland.
- Esther Struikmans aangepast 20:11

De bescherming van Joden in Albanië tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat terug op de eeuwenlange traditie van gastvrijheid. Op de foto: bezoekers in het Solomon Joods Historisch Museum in de Albanese stad Berat.
(beeld afp)Doorgaans zijn we in Nederland van mening dat we het hier heel goed doen en dat we een voorbeeldfunctie voor de wereld vervullen. Op tenminste één punt is dat overduidelijk níet het geval: de houding van de Nederlandse bevolking en overheid ten opzichte van de Joodse Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog. Er is nauwelijks een Europees land te vinden waar het percentage uitgeleverde en vernietigde Joden hoger ligt. Had dat anders gekund? En zijn er lessen te trekken voor de toekomst?
Tijdens mijn onderzoek op de Balkan naar de opvallend goede verhoudingen tussen christenen en moslims in Albanië – reeds meer dan vijf eeuwen lang! – stuitte ik als bijvangst op de claim dat Albanië in de Tweede Wereldoorlog geen enkele Jood op Albanees grond..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .