PKN marginaliseert met schuldbelijdenis christelijke verzetsmensen en doet hen zo onrecht
In haar omstreden verklaring van zondag 8 november spreekt de Protestantse Kerk in Nederland behalve over schuld van de kerken ook over dankbaarheid voor het verzet van kerkleden. Er worden welgeteld twee zinnen aan besteed. De PKN heeft de christelijke verzetsmensen in haar schuldbelijdenis gemarginaliseerd en hen daardoor onrecht aangedaan. Dat schrijven Amanda Kluveld en Jan Weitkamp. Deze historici werken aan een boek over zeventig Joodse gevangenen die in de zomermaanden van 1943 dwangarbeid moesten verrichten in het centrum van Amersfoort.
- Amanda Kluveld en Jan Weitkamp aangepast 13 november 2020 12:24

De Bourdonklok op de Waalsdorpervlakte, een herdenkingsplaats waar in de Tweede Wereldoorlog onder meer verzetsstrijders ter dood werden gebracht. ANP KOEN VAN WEEL
(beeld anp / Koen van Weel)Wie hebben de vervolgde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog geholpen? Die vraag was eind jaren negentig het uitgangspunt van een grootschalig onderzoek in twintig Europese landen in opdracht van het ‘Centrum voor onderzoek naar antisemitisme’ in Berlijn. Historici uit elk van de betreffende landen zochten naar antwoorden. Zo ook in Nederland.
Over ons land schreef de initiatiefnemer, de historicus Wolfgang Benz, dat de Nederlandse bevolking neigde naar aanpassing in plaats van verzet. Maar, zo vervolgde hij, ‘er waren ook veel helpers. Religieuze overtuiging vormde daarbij voor velen het doorslaggevende motief. Christelijke kerken en niet in de laatste plaats protestantse orthodoxen en gereformeerden toonden zich solidair. Groepen als de..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .