Weg met de Opwekkingsliederen? Er staat ook gezondere kost op de menukaart

Opinie
Van een afstand alle Opwekkingsliederen over één kam scheren, moet je dat willen? 'Ook als je kritisch bent, moet je eerlijk blijven.'
Jaco van der Knijff • hymnoloog en docent liturgiek aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA)
donderdag 5 november 2020 om 16:57
De hamvraag is natuurlijk hoe je ‘de Opwekkingsliederen’ definieert.
De hamvraag is natuurlijk hoe je ‘de Opwekkingsliederen’ definieert. beeld Getty Images/iStockphoto

Het is nog niet zo eenvoudig om genuanceerd over het fenomeen Opwekkingsliederen te spreken en te schrijven. Aan de rechterkant van het kerkelijke spectrum wordt dit genre nog weleens met één grote zwaai als gevaarlijk want activistisch en remonstrants weggezet. Elders in kerkelijke kring kunnen liefhebbers van serieuzere muzikale genres het lichtere repertoire soms met één pennenstreek wegzetten als ‘stomvervelende muziek’.

Dat laatste gebeurt in de column van Sam Janse (Nederlands Dagblad, 30 oktober). Daarin maakt hij de lezer deelgenoot van zijn afkeer, zelfs afgrijzen van ‘de Opwekkingsliederen’. Zoals hij niet kan begrijpen dat iemand op het station geniet van een ‘vette hap’ uit de muur, kan hij ook niet snappen dat mensen..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help natuur, milieu én landbouw op basis van een inventarisatie van alle wensen, keuzes en voorwaarden

Nederland kan lessen trekken uit de ruilverkaveling van de landbouw. Inventariseer alle keuzes, wensen en voorwaarden voor natuur, milieu en landbouw, legt Henk de Vries uit.

Afbeelding

Aalmoezen van moslims omvatten meer dan liefdadigheid en dat is zeker in de vastenmaand van belang

Een supermarktketen speelt met het motto 'goed voor elkaar' in op de ramadan. Aalmoezen geven is belangrijk voor moslims, zeker tijdens de vastenmaand, legt islamoloog Joas Wagemakers uit.

Afbeelding

Waarom vrouwen oproepen meer te gaan werken, kan de overheid zich niet beter tot de ouderen richten?

In de toekomst zullen vitale ouderen langer moeten doorwerken, stelt Peter de Waard vast. Zij zitten niet meer in de kleine kinderen en hebben geen kinderopvang nodig.

Afbeelding

Ik ben op zoek naar de gulden middenweg in een wereld van mensen met absolute waarheden

We kunnen in discussies heel stellig zijn, met onze eigen, absolute waarheid. Waarheden als stukjes van een gebroken spiegel waarin we elkaar en onszelf niet meer zien, zegt Lennart van Venrooij.

Afbeelding

Op bedrijventerreinen zijn heel eenvoudig duurzame doelen te bereiken. Begin eens met zonnepanelen

Met beperkte ingrepen is op bedrijventerreinen een energiebesparing te realiseren die even groot is als het aardgasvrij maken van alle woonwijken. Dat schrijven Cees-Jan Pen en Theo Föllings.

Afbeelding

10 regels voor het gebruik van huiveringwekkende, maar ook fascinerende kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (AI) beleeft een doorbraak. Regulering is noodzakelijk, maar nog grotendeels onbekend terrein. Religieuze tradities kunnen hier volgens Cees-Jan Smits een unieke rol in spelen.