22 september 2020 om 03:00
Afbeelding
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Hillsong Church is zonder enig bewijs verdacht gemaakt

Wat een amateuristische, lichtvaardig lasterende kletspraat: zoals er donderdag in de Amsterdamse raadscommissie Algemene Zaken werd gesproken over Hillsong Church. Daarover had vorig jaar in Het Parool ‘een prachtig artikel gestaan’, zei SP-fractievoorzitter Erik Flentge. Dat was tevens de enige bron waarnaar hij verwees. In het lokale dagblad had VU-onderzoeker Miranda Klaver toegelicht dat de diensten van Hillsong er weliswaar hip uitzien, maar dat het inhoudelijk een echte pinksterkerk is, ‘dus behoorlijk conservatief’.
Het Parool (15 september 2019) legde uit: ‘geen seks voor het huwelijk, tegen abortus en euthanasie, en een zeker ongemak met alles wat niet hetero is’. Nader bepaald: homoseksuele relaties ‘worden gezien als zonde’, en ‘de leidinggevende rollen in de kerk zijn toch echt voorbehouden aan hetero’s’. Geen woord over ‘homogenezing’ of ‘conversietherapie’. Nochtans riep Flentge zijn burgemeester op om ‘elke kans aan te grijpen om ze actief tegen te werken waar het gaat over subsidies, gebouwen, parkeervergunningen’.

Dat liet burgemeester Halsema zich geen twee keer vragen: in haar antwoord begon ze over ‘het probleem van de homogenezing. Alleen het woord al is stuitend. Het is een verschijnsel dat zo in strijd is met de waarden van onze stad, dat het onacceptabel is. De strafbaarheid daarvan ligt natuurlijk bij het Rijk. Maar daar waar wij signalen hebben dat er religieuze gemeenschappen zijn die homogenezing prediken of zelfs uitvoeren, treden we onmiddellijk met ze in contact en laten we ze ook weten dat wij dit niet accepteren.’

Echter, zulke signalen heeft Halsema kennelijk nog niet ontvangen, want een ‘onmiddellijk’ gesprek heeft ze nimmer gevoerd, ook niet in de twaalf maanden na de Parool-reportage. Toch schakelde de burgemeester nu terstond door naar de aanname dat de casus-Hillsong ‘een stevig gesprek met de verhuurder’ verdient. Ze gebruikte zelfs even het woord ‘opnieuw’ alsof ze er voortdurend bovenop zit, maar moest dat hernemen.

Weet de gemeente Amsterdam dan al zeker dat Hillsong homoseksuele kerkgangers naar een conversie-therapeut stuurt? Dat kon Halsema niet bevestigen, maar ‘u kunt ervan op aan dat als wij een ernstig gesprek gaan voeren met de verhuurder, dat nooit zullen doen op basis van speculatie maar van informatie’.
Inmiddels laat de gemeente weten dat ze het eigenlijk te druk heeft om ‘onmiddellijk’ een gesprek te regelen. Een feitenonderzoek zal ook wel te veel moeite zijn. Zo is dus een kerk zonder enig bewijs verdacht gemaakt. En die kerk zelf is wel ‘hip’, maar niet zo assertief dat ze de burgemeester meteen uitnodigt en zich ondubbelzinnig uitspreekt tégen iets wat gewoon niet kan.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Geest is er niet alleen in intense ervaringen, ook in kleine gebaren

De verjaardag van de kerk, wordt Pinksteren soms genoemd. Maar de kerk was er al eerder - een angstig groepje mensen dat bij elkaar zat met de deuren op slot. Het eerste Pinksterwonder is dat ze de deuren openzetten.

Afbeelding

Wie alleen discussieert over Extinction Rebellion, gaat voorbij aan het kardinale punt

Hoort een christen bij het klimaatprotest van Extinction Rebellion? Die vraag leidt tot verdeeldheid, nu organisaties als de ChristenUnie-jongeren en GroeneKerken zaterdag aanwezig zijn bij een demonstratie op de A12.

Afbeelding

Als er een taboe op abortus rust, erken dan liever dat het om een pijnlijke keuze gaat

Met het pleidooi om abortus uit het strafrecht te halen, wordt een poging gedaan de sterk gepolariseerde abortusdiscussie uit de Verenigde Staten over te hevelen naar Nederland. Maar zijn vrouwen daarmee geholpen?

Afbeelding

Een beursbeving van 500 miljard, want Musk verkoopt het 'blauwe vinkje' ook aan Twitter-terroristen

In een financieel systeem dat automatisch begint te handelen, kan desinformatie razendsnel een ontwrichtende kettingreactie veroorzaken. Eén vervalste tweet heeft de terroristische potentie van Twitter aangetoond.

Afbeelding

De as van Bachmoet is een in bloed geschreven waarschuwing en een oproep

De waarschuwing van de ruïnes van Bachmoet: ieder offensief van Rusland of van Oekraïne zal daar een herhaling van zijn. Maar toch wordt er nog steeds vooral in meer wapens en munitie gedacht.

Afbeelding

Doe er alles aan om te voorkomen dat de vluchteling hier op straat zijn eigen beul tegenkomt

Onder asielzoekers bevinden zich altijd meegevluchte oorlogsmisdadigers. Om hen op te sporen - en vluchtelingen voor trauma's te behoeden - is maximale inzet nodig.

Afbeelding

Laten christenen, als het om Israël en de Palestijnen gaat, wat minder hoog van de toren blazen

Je begeeft je in een mijnenveld, wanneer je iets wilt zeggen over 75 jaar Israël. De kerk is ‘onopgeefbaar verbonden’ met Israël, maar óók met Palestijnse christenen - het is allebei waar.

Afbeelding

Eerst zien en dan geloven? Dat gaat niet op voor kampen en gevangenissen in Noord-Korea

Naarmate onprettig nieuws verder weg is, of er is minder beeldmateriaal, wordt onze belangstelling niet minder, maar eerder welwillend in plaats van persoonlijk.

Afbeelding

Wat maakt een supermarkt duurder: reclame, sponsoring, het XL-winkelpand - of eerlijke productie?

Lidl is opnieuw 'koploper' op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met een beetje meer moraal prijst een super zich heus niet uit de markt; de vette marges zitten in andere luxe-kostenposten.