26 mei 2020 om 03:00
Afbeelding
Luister naar

Wat is eigenlijk de urgentie van 5G?

De overheid mag doorgaan met de voorbereidingen van het 5G-netwerk. De kortgedingrechter in Den Haag heeft de stichting Stop5GNL maandag ongelijk gegeven. De stichting probeerde te voorkomen dat het supersnelle netwerk wordt opgebouwd, omdat er te veel twijfel is over de gezondheidseffecten ervan. De rechter vindt dat de overheid de wetenschap voldoende aan haar kant heeft om een goede afweging te maken. Stop5GNL is in het ongelijk gesteld en moet de proceskosten betalen. Maar het vonnis betekent geen carte blanche voor de regering.

Opmerkelijk is, dat de Staat aanvankelijk zijn verantwoordelijkheid over 5G voor de rechter ontkende. Hij beriep zich op ‘technologie-neutraliteit’. Het opzetten van het netwerk zou een zaak van telecombedrijven zijn. ‘Maar het is evident’, zegt de rechter, ‘dat de staat de telecombedrijven aanmoedigt en faciliteert in het gebruik van 5G.’ En in het belangrijkste deel van de uitspraak houdt de rechter de overheid onverkort verantwoordelijk voor het waarborgen van de volksgezondheid nu de elektromagnetische velden door 5G sterker zullen worden. De overheid belooft de rechter dat te zullen ‘monitoren’, en belooft actie als de blootstellingslimieten toch niet zo veilig blijken als gedacht. ‘Op dat moment zal ingrijpen van de staat ook vereist zijn en de staat heeft verklaard daartoe te allen tijde in staat te zijn. De uitrol van 5G is gelet daarop niet onomkeerbaar.’

Met andere woorden: de staat mág nu verder, maar moet vooral zijn verantwoordelijkheid nemen. Belangrijke stemmen pleiten voor meer onderzoek. Een onderzoeksdienst van het Europees Parlement voedt de twijfel of wel het hele wetenschappelijke verhaal verteld wordt. De Utrechtse hoogleraar Hans Kromhout, voorzitter van de commissie Elektromagnetische Velden van de Gezondheidsraad, vindt daarom dat de uitrol van 5G niet vanzelf spreekt. En Aart Nederveen, radioloog aan het AMC en hoogleraar toegepaste radiologie aan de Universiteit van Amsterdam, pleitte recent in deze krant nog voor een pas op de plaats, omdat er wetenschappelijk te weinig eensgezindheid is. Dat is een wijs advies, maar het lijkt erop dat hij voor dovemansoren heeft gepraat. De overheid mag van de rechter dóór, en de staat gaat minimaal 900 miljoen euro verdienen aan de 5G-veiling. Dat kan hij in deze tijden goed gebruiken. Maar zowel de oproep van wetenschappers als Nederveen, als de uitspraak van de rechter zouden de BV Nederland te denken moeten geven. Wat is de urgentie van 5G tenslotte? Je kunt er iets sneller een film mee downloaden. Echt nodig is 5G op dit moment nog niet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De beste ‘rem op migratie’ is een andere economie

Plannen voor een gezamenlijk Europees asielbeleid lopen al jaren vast op politieke onwil. Intussen houden arbeidsmigranten de raderen van ons dolgedraaide koopjes- en thuisbezorgparadijs draaiend.

Afbeelding

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

De WK-stadions zijn gebouwd op de dood en lijden van anderen. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle weelde en luxe in ons leven? We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar daar help je niemand mee. Hoe dan wel?

Afbeelding

Een genie is omgevallen. Wat blijft er over van de vrije cryptowereld?

De steenrijke cryptohandelaar Samuel Bankman-Fried dreigt in zijn val de wereld van de virtuele munten mee te slepen. Een nieuw debacle lijkt in de maak. Toezicht is nu het toverwoord.

Afbeelding

Staphorst en de Randstad: één land, één grondwet

Iedere poging om het ouderwetse volksgericht op de toegangsweg naar Staphorst te verklaren, maakt een karikatuur van dat dorp en pompt valse tegenstellingen op tussen stad en platteland.

Afbeelding

De komende oorlogswinter in Oekraïne - en in Europa

De winter wordt donker en koud in de gebombardeerde Oekraïense steden. Maar veel Europese landen, inclusief Nederland, denken nog niet na over opvang van nieuwe vluchtelingen. Dat past precies in de Russische strategie.

Afbeelding

‘Angstcultuur’ zoals bij DWDD schaadt de selectie van onderwerpen en tafelgasten

Een angstcultuur bij De Wereld Draait Door heeft tientallen medewerkers beschadigd. Maar ook de selectie van onderwerpen en gasten lijdt schade als redacteuren op safe gaan spelen om het kijkcijfersucces draaiend te houden.

Afbeelding

Klimaatbeleid kost tergend veel tijd. En die is er in Oost-Afrika en Pakistan niet meer

De airco maakte zo’n herrie dat mensen elkaar niet konden verstaan. Daarom moest een sessie zelfs worden stilgelegd. Hoe symbolisch wil je het hebben op de klimaattop in Egypte?

Afbeelding

Koester deze beelden van het recht, in de MH17-zaak. Ze zijn tegengif tegen geweld en onrecht

Ook acht jaar na het neerschieten van de MH17 is het doen van recht van alle belang. Want de leugens die ertegenover staan, zijn de basis voor de raketten die nu steden en levens in Oekraïne vernietigen.

Afbeelding

Forum voor Democratie ondermijnt de democratie. Moet FvD daarom verboden worden?

Een politieke partij verbieden is een zeer extreme maatregel. Wanneer is er sprake van ondermijning van de rechtsstaat? En hoe maakt Forum van Democratie zich daar schuldig aan?