Wat is eigenlijk de urgentie van 5G?
De overheid mag doorgaan met de voorbereidingen van het 5G-netwerk. De kortgedingrechter in Den Haag heeft de stichting Stop5GNL maandag ongelijk gegeven. De stichting probeerde te voorkomen dat het supersnelle netwerk wordt opgebouwd, omdat er te veel twijfel is over de gezondheidseffecten ervan. De rechter vindt dat de overheid de wetenschap voldoende aan haar kant heeft om een goede afweging te maken. Stop5GNL is in het ongelijk gesteld en moet de proceskosten betalen. Maar het vonnis betekent geen carte blanche voor de regering.
Opmerkelijk is, dat de Staat aanvankelijk zijn verantwoordelijkheid over 5G voor de rechter ontkende. Hij beriep zich op ‘technologie-neutraliteit’. Het opzetten van het netwerk zou een zaak van telecombedrijven zijn. ‘Maar het is evident’, zegt de rechter, ‘dat de staat de telecombedrijven aanmoedigt en faciliteert in het gebruik van 5G.’ En in het belangrijkste deel van de uitspraak houdt de rechter de overheid onverkort verantwoordelijk voor het waarborgen van de volksgezondheid nu de elektromagnetische velden door 5G sterker zullen worden. De overheid belooft de rechter dat te zullen ‘monitoren’, en belooft actie als de blootstellingslimieten toch niet zo veilig blijken als gedacht. ‘Op dat moment zal ingrijpen van de staat ook vereist zijn en de staat heeft verklaard daartoe te allen tijde in staat te zijn. De uitrol van 5G is gelet daarop niet onomkeerbaar.’
Met andere woorden: de staat mág nu verder, maar moet vooral zijn verantwoordelijkheid nemen. Belangrijke stemmen pleiten voor meer onderzoek. Een onderzoeksdienst van het Europees Parlement voedt de twijfel of wel het hele wetenschappelijke verhaal verteld wordt. De Utrechtse hoogleraar Hans Kromhout, voorzitter van de commissie Elektromagnetische Velden van de Gezondheidsraad, vindt daarom dat de uitrol van 5G niet vanzelf spreekt. En Aart Nederveen, radioloog aan het AMC en hoogleraar toegepaste radiologie aan de Universiteit van Amsterdam, pleitte recent in deze krant nog voor een pas op de plaats, omdat er wetenschappelijk te weinig eensgezindheid is. Dat is een wijs advies, maar het lijkt erop dat hij voor dovemansoren heeft gepraat. De overheid mag van de rechter dóór, en de staat gaat minimaal 900 miljoen euro verdienen aan de 5G-veiling. Dat kan hij in deze tijden goed gebruiken. Maar zowel de oproep van wetenschappers als Nederveen, als de uitspraak van de rechter zouden de BV Nederland te denken moeten geven. Wat is de urgentie van 5G tenslotte? Je kunt er iets sneller een film mee downloaden. Echt nodig is 5G op dit moment nog niet.
de mening van het Nederlands Dagblad