26 mei 2020 om 03:00
Afbeelding
Luister naar

Wat is eigenlijk de urgentie van 5G?

De overheid mag doorgaan met de voorbereidingen van het 5G-netwerk. De kortgedingrechter in Den Haag heeft de stichting Stop5GNL maandag ongelijk gegeven. De stichting probeerde te voorkomen dat het supersnelle netwerk wordt opgebouwd, omdat er te veel twijfel is over de gezondheidseffecten ervan. De rechter vindt dat de overheid de wetenschap voldoende aan haar kant heeft om een goede afweging te maken. Stop5GNL is in het ongelijk gesteld en moet de proceskosten betalen. Maar het vonnis betekent geen carte blanche voor de regering.

Opmerkelijk is, dat de Staat aanvankelijk zijn verantwoordelijkheid over 5G voor de rechter ontkende. Hij beriep zich op ‘technologie-neutraliteit’. Het opzetten van het netwerk zou een zaak van telecombedrijven zijn. ‘Maar het is evident’, zegt de rechter, ‘dat de staat de telecombedrijven aanmoedigt en faciliteert in het gebruik van 5G.’ En in het belangrijkste deel van de uitspraak houdt de rechter de overheid onverkort verantwoordelijk voor het waarborgen van de volksgezondheid nu de elektromagnetische velden door 5G sterker zullen worden. De overheid belooft de rechter dat te zullen ‘monitoren’, en belooft actie als de blootstellingslimieten toch niet zo veilig blijken als gedacht. ‘Op dat moment zal ingrijpen van de staat ook vereist zijn en de staat heeft verklaard daartoe te allen tijde in staat te zijn. De uitrol van 5G is gelet daarop niet onomkeerbaar.’

Met andere woorden: de staat mág nu verder, maar moet vooral zijn verantwoordelijkheid nemen. Belangrijke stemmen pleiten voor meer onderzoek. Een onderzoeksdienst van het Europees Parlement voedt de twijfel of wel het hele wetenschappelijke verhaal verteld wordt. De Utrechtse hoogleraar Hans Kromhout, voorzitter van de commissie Elektromagnetische Velden van de Gezondheidsraad, vindt daarom dat de uitrol van 5G niet vanzelf spreekt. En Aart Nederveen, radioloog aan het AMC en hoogleraar toegepaste radiologie aan de Universiteit van Amsterdam, pleitte recent in deze krant nog voor een pas op de plaats, omdat er wetenschappelijk te weinig eensgezindheid is. Dat is een wijs advies, maar het lijkt erop dat hij voor dovemansoren heeft gepraat. De overheid mag van de rechter dóór, en de staat gaat minimaal 900 miljoen euro verdienen aan de 5G-veiling. Dat kan hij in deze tijden goed gebruiken. Maar zowel de oproep van wetenschappers als Nederveen, als de uitspraak van de rechter zouden de BV Nederland te denken moeten geven. Wat is de urgentie van 5G tenslotte? Je kunt er iets sneller een film mee downloaden. Echt nodig is 5G op dit moment nog niet.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn dringend regels nodig bij de uit de hand gelopen ontwikkeling van kunstmatige intelligentie

Ongecontroleerde techreuzen mogen onze toekomst niet bepalen via kunstmatige intelligentie die het menselijk brein te snel af is. Het ‘tijdperk van AI’ vraagt om duidelijke regels om de samenleving te beschermen.

Afbeelding

De gratis schoolmaaltijd trekt een onwenselijke scheidslijn door de samenleving

De gratis maaltijd - op school of thuis - kán op individueel niveau eraan bijdragen dat kinderen beter in staat zijn hun lessen te volgen. Maar is deze sympathieke aanpak wel goed doordacht?

Afbeelding

Van Kooten en De Bie zagen waar het op aan ging, ook met het kitsch- en cultuurchristendom

Wim de Bie en Kees van Kooten goten hun moralistische cultuurkritiek in ironie en humor. Maar wat over de top leek, is realiteit in alle ernst geworden.

Afbeelding

Langzaam maar zeker duwt de Franse president Macron zijn land in een onheilspellende richting

De Franse president Emmanuel Macron vecht tegen woede, brandstichtingen en straatgeweld. Maar eerlijk is eerlijk: met zijn zonnekoning-achtige optreden stookt hij zelf de protesten op.

Afbeelding

De das en zijn huis: hoe vervelend ook, soms moet de mens eventjes buigen voor de natuur

Wordt er niet wat al té voorzichtig met de das omgegaan? De populatie heeft zich immers behoorlijk goed hersteld, en het voortbestaan van de das hangt niet af van twee spoorlocaties. Of is dat een te platte benadering?

Afbeelding

'Het is nog niet te laat', zegt het IPCC, misschien voor het laatst. Nu kan de natuur zich nog aanpassen

Het jongste IPCC-rapport heeft een praktische insteek: Zo maken we de tijdbom van de klimaatverandering onschadelijk. Nu het nog kan.

Afbeelding

De dodelijke oogst van het 'vredesbezoek' van Xi aan Poetin

Pal na het vertrek van de Chinese president Xi Jinping uit Moskou bestookte Rusland woonwijken in Oekraïne. Dat is de concrete vertaling van de steun die Xi met zijn 'pro-vredesbezoek' aan de politiek van Poetin gaf.

Afbeelding

Wees blij dat scholen zich inzetten voor een veilige seksuele vorming van kinderen

Het verzet tegen de Week van de Lentekriebels contrasteert nogal met het seksuele wangedrag waar we de laatste jaren zoveel over horen. Wees blij dat scholen zich inzetten voor een veilige seksuele vorming van kinderen.

Afbeelding

Vier gehavende partners, een senaat die alles kan blokken: als de beweging eruit is, valt de coalitie

Vier gehavende coalitiepartners, met samen nog geen derde van de senaat achter zich: wat kun je daar nog van verwachten? Het kabinet is halverwege z'n periode, maar als alle beweging eruit is, valt het om.