aangepast op 4 april 2020 om 10:12

Op zijn 75e sterfdag inspireert Bonhoeffer nog steeds christenen die ver uit elkaar staan
Nieuws

Op zijn 75e sterfdag inspireert Bonhoeffer nog steeds christenen die ver uit elkaar staan

Het was al Pasen geweest, toen op 9 april 1945 de verzetspredikant Dietrich Bonhoeffer geëxecuteerd werd. Minder dan een maand voor de zelfmoord van Hitler en de capitulatie van Duitsland. Dit jaar valt de herdenking van zijn 75e sterfdag in de Stille Week.
Met zijn leven én zijn theologische nalatenschap heeft Bonhoeffer talloze christenen geïnspireerd die verder weinig met elkaar gemeen lijken te hebben: van bevindelijk, vroom en conservatief tot activistisch, progressief en anti-religieus. Dat is niet simpel te verklaren uit een ontwikkeling van de ‘vroege’ naar de ‘late’ Bonhoeffer. Ook het gedicht voor Nieuwjaar dat hij in de cel schreef (Door goede machten trouw en stil omgeven, Lied 511) getuigt van innig leven met God. Het is een gebed om niet te vergeten maar te leren van wat een mens in nood en crisis ervaart: ‘Maar wilt Gij ons nog eenmaal vreugde schenken om deze wereld en haar zonneschijn, leer ons wat is geleden dan herdenken; geheel van U zal dan ons leven zijn.’

In zijn onvoltooide Ethiek markeert Bonhoeffer scherp het verschil tussen ideologisch en verantwoordelijk handelen. Ideologisch gedreven, zogenaamd principiële mensen zijn zelfgenoegzaam: ingenomen met hun edel..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’