aangepast op 2 april 2020 om 07:13

wapen
Commentaar

Europese politiek draait niet alleen om solidariteit, maar ook om welbegrepen eigenbelang

De vermeende botte opstelling van Nederland richting Zuid-Europese landen, legt genadeloos de weeffouten in de eurozone bloot. Want zou ons land werkelijk zo harteloos zijn, dat we ons - zoals het vanuit de Portugese regering werd omschreven - ‘weerzinwekkend’ gedragen? Nee. Europese politiek draait niet alleen om solidariteit, maar ook om welbegrepen eigenbelang. Dat vereist telkens fijngevoelige diplomatie, en daar ging het de afgelopen weken mis.

Dat het Nederlandse kabinet de vraag op tafel legde waarom Zuid-Europese landen niet méér veerkracht hebben, was slecht getimed, maar past wel in een traditie. Berucht is de opmerking van oud-minister Jeroen Dijsselbloem in een interview in 2017. Gevraagd naar de solidariteit tussen Noord- en Zuid-Europese landen, zei de toenmalige Eurogroepvoorzitter: ‘Als sociaaldemocraat vind ik solidariteit..

Opnieuw is de woede van de zuidelijke eurolanden over het Nederlandse vingertje groot. Het kabinet probeert de plooien glad te strijken. In de communicatie is iets misgegaan, erkent zowel premier Mark Rutte als minister Wopke Hoekstra (Financiën). Natuurlijk zullen we ruimhartig de portemonnee trekken voor de door het coronavirus zwaarst getroffen eurolanden.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’