wapen
Commentaar

De regelende rechtsstaat

Bijna een dag duurde het voordat het kabinet zijn nieuwe voorschriften voor religieuze bijeenkomsten scherp op papier had. Een instructie die maandagavond eventjes op de website van de rijksoverheid stond, en de mondelinge toelichting uit het ministerie, werden later op die avond schielijk teruggetrokken. Dinsdagmiddag kwam er uitsluitsel. Een ‘religieuze of levensbeschouwelijke bijeenkomst’ mag gehouden worden met minder dan dertig personen, mits zij anderhalve meter afstand kunnen houden. Hetzelfde geldt voor uitvaarten en huwelijken – en dus niet alleen voor de religieuze ceremonies daarbij.


Je kunt het aarzelend noemen, maar het is vooral zorgvuldig. Zelfs onder het spervuur van een pandemie slaat de Nederlandse overheid geen onbeheerste spierballentaal uit, maar respecteert ze de (grond)wettelijke kaders van onze democratische rechtsstaat. Gelukkig i..


Kerken weten nu waar ze aan toe zijn. Een huisgemeente of bijbelkring van tien, twintig leden mag niet meer in een intiem zaaltje samenkomen. En een grote gemeente hoeft zich niet roekeloos en strafbaar te voelen als behalve de dominee ook de koster, een technicus ..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’