aangepast op 24 maart 2020 om 08:09

wapen
Commentaar

De kerk moet het goede voorbeeld geven in een verdrietig jaar

Het gevaar van een crisis als deze is dat je ’m statistisch gaat bekijken. Klinisch, kil eigenlijk. ‘Dagdoden’ en ‘coronadoden’ zijn woorden die telkens voorbijkomen, en die zomaar kunnen versluieren dat het gaat om ménsen. Mensen die vaak in heel korte tijd overlijden, en waarbij de familie nauwelijks afscheid kan nemen. Met inmiddels 213 overleden patiënten tot maandag 14.00 uur, zijn er in Nederland al vele families die rouwen om hun geliefden.

Naast dat kille sterftecijfer – maandag (34) iets lager dan zondag (43) – zijn ook de andere gegevens van groot belang. Het aantal opnames op de intensive care was maandag fors: 82. Inmiddels liggen er bijna vijfhonderd coronapatiënten op de ic’s, en het slechte nieuws is: ze zijn daar niet snel weer weg. Diederik Gommers – voorzitter van de ic-artsen – voorspelde donderdag dat er láter deze we..

Dat het kabinet maandagavond met nieuwe maatregelen kwam, is volstrekt logisch. Er is – terechte – ergernis over mensen die niet alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen, maar het kan bijna niet anders dat ook de cijfers op tafel lagen. Als later deze week de effecten van de eerdere maatregelen niet blijken, wordt de capaciteit op intensive cares echt een probleem.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’