aangepast op 25 februari 2020 om 07:15

wapen
Commentaar

Elk virus is zo mobiel als de geglobaliseerde, reizende en handelende mens zelf

Zes ouderen in Codogno zijn, tot en met maandagmiddag, vermoedelijk aan het Wuhanvirus overleden. Deze Italiaanse besmettingshaard ligt in Lombardije, dichter bij veel Zwitserse skigebieden dan bij Venetië. Toch werd dáár zondag Europa’s grootste carnaval afgelast. En een dag later waren zelfs in Siciliaanse apotheken de mondkapjes en desinfecterende middelen uitverkocht. Terwijl Codogno veel verder weg ligt van zuidelijk Italië (950 kilometer) dan van Nederland (700 kilometer). De verklaring is simpel: landelijke media in Italië stuurden hun abonnees de afgelopen dagen ruim twintig breaking-news-pushberichten over het virus. Terwijl Nederlanders denken: Lombardije is ver weg. Alleen wie deze week een reis naar Italië had gepland, kijkt nu op de kaart waar Codogno eigenlijk ligt.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft Covid-19 nog niet tot pandemie verklaard, vooral vanwege het relatief geringe aantal dodelijke slachtoffers. Je kunt er goed ziek van worden, en jawel: er sterven ook mensen aan, vooral oudere man..

Europa is economisch kwetsbaar voor het virus, op dezelfde plekken waar de verspreidingsrisico’s zich concentreren: internationaal toerisme, luchtvaart en de handel met China. Dat KLM voorlopig niet op China vliegt, is niet omdat op ied..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’