aangepast op 24 februari 2020 om 08:14

wapen
Commentaar

Overname door ‘de Belgen’ leidt tot persconcentratie. Dat maakt kranten kwetsbaar

De noordelijke regio-omroepen ontvangen dit jaar 40.415.595 euro rijkssubsidie. Daarbovenop betaalt de overheid hen voor onderzoeksjournalistiek. Minister Slob heeft daarvoor een apart potje van 5 miljoen. De noordelijke ‘publieken’ werken samen aan onthullende verhalen; daarvoor is 133.980 euro uit dit Slob-fonds getrokken. De minister kwam het zelf brengen; bij die gelegenheid mocht hij symbolisch een tegel lichten. Dat is het zinnebeeld van onderzoeksjournalistiek: de vunzige, krioelende beestjeswereld onder het plaveisel van onze samenleving aan het licht brengen.
Zaterdag brachten de regio-omroepen zo’n door de minister gefinancierde onthulling. Een gratis longread, zonder betaalmuur of reclamebanners te lezen op de websites van de omroepen. Het ging over de zorgelijke toestand van de Noordelijke Dagbladcombinatie (NDC), uitgever van Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. De afgelopen jaren leed dat bedrijf miljoenen euro’s verlies. Nog twee zulke jaren, en het bedrijf wordt verkocht, zegt de directeur.

Een boeiende reportage , maar bitter is het ook: dat de gesubsidieerde pers ‘onthult’ hoe moeizaam een privaat krantenbedrijf boert. Terwijl de concurrentie door omroepen daarvan niet los staat. Vroeger waren de kanalen strikt gescheiden: omroepen zonden beeld en geluid uit, en de overheid betaalde daarvoor omdat de techniek duur en etherfrequenties schaars waren. Kranten drukten tekst op p..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’