wapen
Commentaar

Valentijnsdag: Veilig liefhebben

Een christelijk feest waarover nog geen cultuurstrijd is ontvlamd: de jaardag van St. Valentijn wordt in zeldzame rust gevierd. Terwijl Kerst, Pasen en sinterklaas garant staan voor een jaarlijks partijtje publicitaire ophef, blijft de vierdag voor de liefde gevrijwaard van boze, drammerige en onverdraagzame debatten. Dat kan ook te maken hebben met de relatief jonge, losse en areligieuze verhouding die Nederlanders hebben tot Valentijn. Terwijl diens naamdag al in het jaar 496 door de kerk werd geïnstitueerd, raakte het vieren ervan in ons land pas vijftien eeuwen later in zwang. Zonder gebeitelde rituelen, zelfs zonder vaststaande thematiek. Want hoewel vanouds omgeven door een geur van steels begeren en ontluikende verliefdheid, kan Valentijnsdag ook vrolijk gevierd worden als herbevestiging van de verbondsrelatie die het huwelijk is.


Voor de internationale stichting Marriage Week is Valentijnsdag inmiddels sinds bijna een kwart eeuw de aanleiding voor een themaweek, waarin de waarde wordt benadrukt van ‘investeren in je huwelijk’. In dat kader propageert d..


Het verhaal achter de bedsokken lijkt technisch aan de oppervlakte, maar verbergt een haast mystieke diepte. Volgens de Groningse onderzoekers die al in 2006 met hersenscans hun ontdekking deden, kunnen sokken in bed bijdragen aan een com..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’