aangepast op 11 februari 2020 om 09:11

wapen
Commentaar

Idlib laat een patroon van minachting voor het recht zien

Getraumatiseerd en in de steek gelaten door de wereld. Zo omschreven afgelopen week hoge medewerkers van de Verenigde Naties in de Veiligheidsraad de burgers in de Syrische provincie Idlib. De VN-gezant voor Syrië, Geir Petersen, wees op de ‘massale golven van verdrijven van burgers en grote aantallen burgerslachtoffers’. Het hoofd Humanitaire hulpverlening, Mark Lowlock, sprak over ‘intensieve aanvallen, erger dan we het hele afgelopen jaar hebben gezien’. Naast de VN hebben internationale hulporganisaties gesmeekt om mededogen met de burgers. Maar het antwoord van zowel Syrië als Rusland is minachtende afwijzing. De Veiligheidsraad komt alleen bijeen als de terroristen in Syrië in de knel komen, beweert Rusland. En Moskou, dat zeker veertien keer met een veto optreden van de Veiligheidsraad over Syrië heeft geblokkeerd, beschuldigt diezelfde Raad van ‘een gebrek aan aandacht en actie’.

Idlib ‘is een synoniem voor bloedbad geworden’, stellen Duitsland en België, de dossierhouders in de Veiligheidsraad van het conflict in Syrië. VN-cijfers spreken van 586.000 mensen die zijn verjaagd – midden in de winter. Het patroon van ..

Hun enige uitweg is het internationale geweten, in casu de VN Veiligheidsraad. Maar daar zet gewetenloze machtspolitiek nieuwe normen voor het negeren van het internationale oorlogsrecht.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’