aangepast op 10 februari 2020 om 08:15

wapen
Commentaar

Complexe vragen naar euthanasie

‘Wij kregen in 2019 meer vragen om euthanasie,’ meldde vrijdag het Expertisecentrum Euthanasie. Die naam is nieuw: tot voor kort was het de Levenseindekliniek. Die werd in 2012 opgericht door de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie. De benaming ‘kliniek’ riep verkeerde beelden op. Het is geen sterfhuis waar levens worden beëindigd, maar een bureau dat teams uitzendt naar patiënten die hun eigen arts vergeefs om euthanasie hebben gevraagd.

De bereidwilligheid van die teams om wél actief een leven te beëindigen, werd in 2016 onderwerp van maatschappelijk debat door een tv-documentaire. Daarin werd een overwegend gezonde vrouw (68) met semantische dementie (verlies van taalbegrip) voor de camera geëuthanaseerd. Verklaringen als ‘Ik moet huppakee’ en ‘Ik wil graag klaar’ overtuigden de arts van de Leven..

Toen de naam in september zou veranderen, kondigde de Levenseindekliniek ook al aan dat het aantal hulpvragen in 2019 toenam. En ook toen bevatte het persbericht een politieke ondertoon: dat patiënten bij ons belanden, komt doordat..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’